Asunnon hinta-arvio

Kun olet päättänyt myydä asuntosi, alkaa asunnon myynti sen hinnan arvioimisella. Asuntosi myyntihinnan arvioiminen onkin asunnon myynnin yksi vaikeimmista ja tärkeimmistä vaiheista. Oman kodin myyminen on tunteikas hetki, mutta tunteet on syytä jättää taka-alalle asunnon hintaa miettiessä. Hinnan asettamisessa on syytä olla realistinen ja määritellä hinta mahdollisimman oikeaksi heti alusta alkaen.

Seuraa asuntomarkkinoita

Miettiessäsi sopivaa myyntihintaa asunnollesi, kannattaa asunnon hinnan arviointi aloittaa tutustumalla asuinalueesi asuntomarkkinoihin. Selvitä tällä hetkellä myynnissä olevien kohteiden neliöhintoja. Tutki erityisesti oman asuntosi kaltaisten asuntojen myyntihintoja, joiden avulla voit laskeskella ja pohdiskella myyntihintaa omalle asunnollesi. Myös asuinalueellasi toteutuneiden asuntokauppojen myyntihintoja on hyvä selvittää.

ara-ymparistoministerioHyvä apuväline tässä on ympäristöministeriön ylläpitämä asuntojen hintatiedot palvelu, joka löytyy täältä.  Sieltä löytyy tiedot viimeisen vuoden aikana toteutuneista hakuehtosi mukaisista kerros-, rivi- ja omakotitalojen asuntokaupoista, jos niitä on ollut tarpeeksi eli vähintään kolme kappaletta. Aivan kaikki asuntokaupat eivät ole tämän palvelun piirissä ja se kannattaa tiedostaa, kun palvelua käytät.

Puskaradio ja pihaparlamentti toimii

Tunnetusti erittäin tarkka ja luotettava tietolähde löytyy lähempää kuin ehkä osasitkaan kuvitella. Asuntoasiat ja asuntojen myyntihinnat ovat suosittuja puheenaiheita pihaparlamenteissa ja yleensä aina joku tietää, millä hinnalla naapurisi asunto on juuri myyty.

Pieni vaiva ja iso palkka

Pienellä vaivannäöllä ja tutkimustyöllä saat arvokasta tietoa, joka auttaa sinua oman asuntosi hinnan arvioimisessa ja määrittämisessä. Lisäksi on syytä miettiä asuinalueesi tulevaisuutta ja miltä se näyttää asuntokauppaa silmällä pitäen. Ovatko esimerkiksi palvelut parantumassa vai heikkenemässä asuinseudullasi? Onko näillä kenties vaikutusta asuntosi myyntihintaan ja mitähän ostajaehdokas näistä ajattelee. Asuntomarkkinoilla on kysynnän ja tarjonnan laki.  Sillä on ratkaiseva vaikutus asuntojen myyntihintoihin.

Asunnon hinta-arvioon vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa:

  • asunnon ikä
  • asunnon kunto
  • taloyhtiön kunto
  • asunnon sijainti
  • taloyhtiön sijainti
  • mahdolliset tulevat remontit
  • yleinen taloustilanne ja tilanne asuntomarkkinoilla

Pyydä arvio kiinteistönvälittäjältä

Vaikka olet oman asuntosi paras asiantuntija  ja sinulle on muodostunut käsitys asuntosi myyntihinnasta, niin oman hinta-arvion lisäksi kannattaa kysyä myös ammattilaisen eli kiinteistönvälittäjän näkemys ja arvio asuntosi myyntihinnasta. Kiinteistönvälittäjältä saatu ilmainen hinta-arvio asuntosi myyntihinnasta on hyvä tuki omalla hintanäkemyksellesi. Suullisen hintaarvion saa kiinteistönvälittäjiltä ilmaiseksi lähes poikkeuksetta. Kirjallinen arvio asuntosi hinnasta on vastaavasti maksullinen palvelu.

Kiinteistönvälittäjillä on käytössään tarkat tilastotiedot asuntokaupoista asuinalueellasi ja käsitys asuinalueesi asuntomarkkinoista. Asuinpaikasta riippuen voivat markkinatilanteet vaihdella suurestikin. Esimerkiksi pienissä kunnissa voi asuntokauppa olla hiljaista, niin samaan aikaan voi suuremmassa kaupungissa asuntokauppa käydä vilkkaasti.

Voit tilata ilmaisen asunnon hinta-arvion myös Ovikoodilta, jolloin asunnon hinta-arvion sinulle antaa asiantuntijamme asuinalueeltasi. Tilaa ilmainen asunnon hinta-arvio tästä!

Tunnista liian suuret hintalupaukset

Vaikka kiinteistönvälittäjät ovat asuntokaupan ammattilaisia, niin tunnista kiinteistönvälittäjän tekemät liian korkeat hinta-arviot asunnostasi. Syy korkeaan hinta-arvioon voi olla kiinteistönvälittäjän halu ja tarve saada asuntosi myyntiin. Liian korkeaksi arvioitu myyntihinta pidentää todennäköisesti asuntosi myyntiaikaa, etkä välttämättä saa sitä korkeampaa hintaa, vaikka myyntiaika olisi pidempi. Monesti parhaat tarjoukset tulevat myynnin alkuvaiheessa. Liian  korkea hinta voi karkoittaa myös ostajaehdokkaat.

Vastavasti alihinnoiteltu asunto voi johtaa siihen, että asunto menee kaupaksi todella nopeasti. Sinulle jää asuntokaupasta pieni pettymyksen tunne ja ajatus, että asunnostasi olisi voinut saada paremmankin hinnan.

Valitse LKV

Kun pyydät ilmaisen asunnon hinta-arvion kiinteistönvälittäjältä, niin valitse arvion antajaksi kiinteistönvälittäjä, joka on suorittanut LKV-tutkinnon eli on laillistettu kiinteistönvälittäjä. Suoritettu LKV-tutkinto kertoo, että kyseessä on todennäköisesti kokenut ja pätevä kiinteistönvälittäjä, joka pystyy antaa sinulle tarkan ja realistisen hinta-arvion asunnostasi. Ovikoodin kautta pyytämäsi ilmaisen asunnon hinta-arvion antaa aina laillistettu kiinteistönvälittäjä LKV.

Mitä lopulliseksi myyntihinnaksi?

Asunnon lopullisen myyntihinnan päättäminen voi olla vaikeaa, vaikka sinulla on siitä oma näkemys ja ammattilaisenkin arvio. Koska kyseessä on kotisi, siihen voi liittyä rakkaita muistoja. Muista silti, että tunnetta ei voi lisätä pyyntihintaan, mikäli todella haluat asuntosi myydä.

Sinun kannattaa miettiä, millä hinnalla olet valmis asuntosi todella myymään. Ota myös huomioon, että ostajat haluavat saada asuntosi mahdollisimman halvalla ja ovat varautuneet tinkimään pyyntihinnasta. Jätä asuntosi pyyntihintaan tinkivaraa, että saat siitä haluamasi hinnan.

Voit myös kuunnella saman jutun seuraavassa: