ASP-tili

ASP-tili

ASP-tili eli asuntosäästöpalkkiotili on tarkoitettu 15-39-vuotiaille ensiasuntoaan varten säästäville. Asuntosäästöpalkkiotili on mahdollista avata aviopuolisoille tai rekisteröidyssä parisuhteessa eläville, mikäli toinen osapuolista on alle 40-vuotias.

15-39 -vuotiaille ensiasunnon ostajille

ASP-järjestelmä perustuu lakiin ja sen tarkoitus on tukea nuoria ensiasunnon ostossa säästöpalkkiolla ja korkotuella. Lain ehdot täyttävä asuntosäästöpalkkiotili on edellytyksenä valtion tukemalle ASP-korkotukilainalle. ASP-korkotukilainan edellytyksenä on talletus, joka on vähintään 10 prosenttia hankittavan asunnon kauppahinnasta.

Asuntosäästämisen tulee kestää vähintään 8 vuosineljännestä eli noin kaksi vuotta. ASP-asiakkuudet antavat myös pankille mahdollisuuden pysyä ajan tasalla mahdollisista tulevaisuuden laina-asiakkaista ja nuorten aikuisten asunnonhankintasuunnitelmista.

ASP-tilin talletuskorko sekä lisäkorko ovat verovapaata aluetta. Myöskään pankin talletukselle maksama korko ja lisäkorko eivät ole veronalaista tuloa. ASP-tili takaa säästöille verottoman korkotuoton. Asuntolainaa varten tarvitaan normaalit pankin hyväksymät vakuudet.

ASP-tiliä tarjoavat lähes kaikki pankit. Joustavuutta asiakkaalle tarjoaa se, että ASP-sopimus on mahdollista siirtää toiseen pankkiin päätettäessä ottaa asuntolaina muualta.

Lisäkorko ja korkotuki porkkanana

Pankki maksaa ASP-tilille 1 prosentin korkoa säästämisen ajan. Asiakkaiden päästyä säästötavoitteeseen ja hankittuaan ensiasunnon, lainan myöntävä pankki maksaa 2-4 prosentin suuruisen lisäkoron asiakkaalle. Valtio maksaa ASP-lainalle korkotukea, jos korot nousevat yli tietyn suuruuden ja mikäli lainan suuruus jää sovittujen rajojen alapuolelle. Valtion korkotakuun turvin asiakas maksaa yli 3,8 prosenttia ylittävistä koroista vain 30 prosenttia.

Asuntosäästöpalkkio-tiliä avattaessa sovitaan seuraavista asioista:

  • talletuserien lukumäärästä ja suuruudesta
  • talletustavoitteesta
  • talletusajasta

Asuntosäästäjän tulee tallettaa tilille vähintään 150-3000 euroa kahdeksana vuosineljänneksenä. Talletusten ei tarvitse tapahtua peräkkäisinä vuosineljänneksinä ja talletukset voidaan suorittaa yhdessä tai useammassa erässä, minimitalletus on kuitenkin 30 euroa.