Myytävät asunnot Turku

Aurajoen rantaa
Aurajoen rantaa

Suomen vanhin kaupunki Turku muistetaan entisenä pääkaupunkina ja vaiheikkaasta historiastaan. Turun linna ja joulurauhan julistus ovat kaikille tuttuja juttuja menneisyydestä, joista saamme nauttia vielä tänäkin päivinä. Turku tunnetaan myös merkittävänä satamakaupunkina ja satamasta onkin vilkasta liikennettä muihin Skandinavian ja Euroopan satamiin sekä päinvastoin.

Turku on Suomen kuudenneksi suurin kunta reilulla 185000 asukkaalla. Turku muodostaa naapurikuntiensa kanssa Suomen kolmenneksi suurimman kaupunkiseudun, jossa asukkaita on yhteensä noin 310000. Turku on myös Varsinais-Suomen maakunnan keskus.

Turku suosittu kaupunki opiskelijoiden keskuudessa ja Turun kouluissa opiskeleekin yli 35000 opiskelijaa. Myös turistit ovat ottaneet Turun omakseen ja Turun seutu onkin yksi Suomen suosituimmista matkailukaupungeista. Turkua kutsutaan myös Suomen Roomaksi, koska Turku on Rooman tavoin perustettu seitsemälle eri kukkulalle.

 • Väkiluku 185 322 asukasta
 • Väestötiheys 754,4 as./km²
 • Kunnallisvero 19,50%
 • Perustettu 1200 -luvun loppupuolella
 • Lentoasema Turku
 • Neliöhinta keskimäärin noin 2200 euroa
 • Asuntoja 129355 (12/2014)
 • Muuttovoitto Vuosien 2009-2013 välillä reilut 5000 asukasta
 • Päiväkoteja 96 kunnallista ja yksityistä päiväkotia
 • Koulujen määrä 32 suomenkielistä ja 4 ruotsinkielistä peruskoulua ja yksi englanninkielinen peruskoulu sekä lisäksi Turun Steiner-koulu ja Turun normaalikoulu, 7 suomenkielistä lukioa, yksi ruotsinkielinen ja yksi englanninkielinen lukio, Turun normaalikoulun lukio ja Turun Steiner-lukio, Turun ammatti-instituutti, Bovallius-ammattiopisto (ent. Aura-instituutti), Paasikivi-opisto, Turun Ammattiopistosäätiö, Turun kristillinen opisto, Turun konservatorio, Turun Yksityiset Ammattioppilaitokset ja Axxell, Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun ammattikorkeakoulu, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Yrkeshögskolan Novia, Humanistinen ammattikorkeakoulu
 • Kielet Turku on kaksikielinen kaupunki ja 95 prosenttia turkulaisista puhuu Suomea äidinkielenään ja 5 prosenttia ruotsia

Asunnot Turussa

Kuten Suomen vanhimman kaupungin imagoon sopii, myös asuntokanta on Suomen vanhinta. Iso osa Turun asuntokannasta on valmistunut ennen 1970-lukua, mutta uusia kohteita rakennetaan Turkuun useamminkin toimijan voimin muun muassa keskustaan, mutta myös muihin kaupunginosiin. Turun keskustan viereen sataman pohjoispuolelle on rakentumassa Linnakaupunki –nimeä kantava kokonaisuus, jonne arvioidaan syntyvän jopa kymmenen tuhatta uutta asuntoa sekä tuhansia työpaikkoja.

Turun asuntokannasta omakotitaloja on noin 13000, rivitaloja noin 2500 ja kerrostaloja noin 2600. Turun asunnoista noin puolet on omistusasuntoja ja loput ovat vuokra-asuntoja sekä muita asuntomuotoja.

Opiskelijoiden suosikkialueita ovat itäisen keskustan Kupittaa ja Ylioppilaskylä. Lapsiystävällisiä alueita rauhallisuuden, luonnon ja palveluiden osalta ovat muun muassa Hirvensalo ja edullinen, mutta hyvillä palveluilla varustettu Varissuo. Toiset pitävät myös Turun keskusta-aluetta rauhallisena ja lapsiperheille sopivaksi, kun puistoja ja tekemistä keskusta-alueelta löytyy eikä ruuhkia ole. Lisäksi Itäisen ja Läntisen keskustan alueella on useita päiväkoteja ja kouluja.

Turussa asuntojen keskimääräinen neliöhinta on noin 2200 euroa. Vaikka Turku on Suomen 6 suurin kunta, niin asuntojen hinnoissa Turku ei keskimääräisesti yllä kymmenen kalleimman kunnan listalle. Helsinki ja Tampere ympäristökuntineen pitävät tässä tilastossa hallussaan kärkipaikkoja.

Turun kalleimpia asuinaluieta ovat Itäinen ja Läntinen Keskusta, jossa keskineliöhinnat liikkuvat noin lähellä 3000 euroa. Kalleimpien asuntojen neliöhinta kohoaa jopa reilun 8000 euron tasolle. Edullisinta aluetta on Varissuo, jossa asuntokauppojen keskimääräiset neliöhinnat liikkuvat noin 1200 eurossa. Halvimmat asunnot Turussa myydään jopa alle 700 neliöhinnalla.

Kaupunginosat

Keskusta

Google Maps: Turku+Kauppatori Turun keskusta ja Kauppatori


Turun keskusta-alue käsittää yhdeksän eri kaupunginosaa. Keskustan läpi virtaava Aurajoki jakaa Turun kahteen osaan. Turun kaupungin ydinkeskusta ja kauppatori ovat Aurajoen länsipuolella eli ”tois pual jokke”. Aurajoen itäpuoleinen keskusta eli niin sanottu alkuperäinen Turku mukaan lukien vanha suurtori ja Turun tuomiokirkko ovat puolestaan ”täl pual jokke”.

Keskineliöhinta on keskustassa noin 2500 euroa.Aivan Turun keskustassa sijaitsevissa asunnoissa keskineliöhinnat ovat tämän vuosikymmenen puolella toteutuneissa asuntokaupoissa vaihdelleet isompien asuntojen 2500 euron ja yksiöiden 3000 euron välillä. Kaksioissa keskimääräinen neliöhinta on ollut 2700 euroa ja kolmioissa 2600 euroa.

Kupittaa

Google Maps: Turku+Kupittaa Kupittaa sijaitsee noin 2km päässä keskustasta.

Kupittaa on yksi Turun Itäisen keskusta-alueen kaupunkiosista. Kupittaan keskelle on Kupittaanpuisto, jossa on runsaasti aktiviteettejä kaupunkilaisten ja turistien iloksi. Kupittaan kaupunginosasta löytyvät muun muassa seikkailupuisto, maauimala, lintupuisto, ravintola, skeittialue, BMX-rata, liikuntahalli, jäähalli, keilahalli, jalkapallostadion, velodromi sekä jalkapallo- että pesäpallokenttiä. Aluetta on tarkoitus kehittää edelleen palveluiltaan ja urheiluolosuhteiltaan sekä asuinaluetta yleensä, mikä tarkoittaa uusien asuntojen rakentamista. Kupittaa on erittäin suosittu alue ja opiskelijat täyttävät alueen vuokra-asunnot.

Keskineliöhinta on Kupittaalla noin 2400 euroa.Kupittaalla myytyjen yksiöiden keskihinta on ollut noin 3000 euroa eli yksiöt ovat olleet keskimäärin saman hintaisia kuin aivan keskustassa. Kaksioiden, kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen toteutuneet myyntihinnat ovat olleet keskustan asuntoja alhaisemmat ja keskihinta tämän vuosikymmenen aikana toteutuneissa asuntokaupoissa on ollut noin 2400 euroa.

Nummi-Ylioppilaskylä

Google Maps: Turku+Ylioppilaskyl%C3%A4 ylioppislaskylän etäisyys keskustaan on noin 2,5km.

Nummen kaupunginosassa Aurajoen rannalla sijaitsee Ylioppilaskylä. Nummen alue on itsessään vanhaa puutalo-aluetta, mutta Ylioppilaskylässä asunnot ovat matalia kerrostaloja. Siellä asuu lähes ainoastaan opiskelijoita, jotka opiskelevat alueen oppilaitoksissa, joita ovat Turun yliopisto, Turun ammatikorkeakoulu, Åbo Akademi ja Turun Kauppakorkeakoulu.

Neliöhinta hieman alle 2000 euroa.Ylioppilaskylän viereiselle Nummenrannan asuinalueelle rakennettiin 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä uusia asuntoja. Nummenrannasta löytyy asuntoja myös perheille. Alueen maamerkki on 43- metrinen Ikituuri–tornitalo, jossa on peräti 12 kerrosta.

Nummen alueen yksiöiden toteutuneet myyntihinnat ovat olleet noin 2300 eurossa asuinneliötä kohden. Kaksion on saanut ostettua keskimäärin jo alle 2000 euron neliöhinnalla. Kolmioiden neliöhinta on ollut noin 1700 euroa ja sitä isommissa asunnoissa noin 1500 euroa.

Hirvensalo

Google Maps: Turku+Hirvensalo Hirvensalo sijaitsee noin 8km päässä Turun keskustasta.

Hirvensalo on saari Turun edustalla, jossa on peräti 14 kaupunginosaa. Hirvensalosta kulku mantereelle onnistuu Hirvensalon sillan kautta. Keskustaan matkaa kertyy reilut 5 kilometriä. Asukkaita Hirvensalossa on noin 11000. Hirvensalosta löytyy kauppoja, urheilukeskus, jossa voi talvisin hiihtää ja lasketella. Kesällä Hirvensalossa voi laskea mäkiautolla, pelata golfia tai vaikkapa harrastaa BMX-pyöräilyä.

Keskimääräinen neliöhinta on noin 2300 euroa.Hirvensalo tunnettiin ja tunnetaan edelleen huviloistaan, joissa ennen lepäiltiin kuten nykyisin kesämökeillä. Hirvensalo on suosittu asuinalue Turussa. Hirvensalon löytänyt omakseen moni lapsiperhe kuin myös varakkaampi väki sekä julkkikset.

Hirvensalossa asuntokaupat ovat toteutuneet keskimäärin 2500 euron neliöhinnalla. Yksiöissä asuntojen hinnat ovat vaihdelleet uudempien asuntojen 3000 euron ja vanhempien asuntojen 3300 euron neliöhinnan välillä. Vanhemman kaksion on saanut keskimäärin noin 2700 euron neliöhinnalla ja uudemman kaksion vastaavasti 3000 euron neliöhintaan. Kolmioiden osalta hinnat ovat vaihdelleet vanhan asunnon 2400 eurosta uudempien kohteiden 3000 euroon. Vanhempien neliöiden ja sitä isompien asuntojen keskihinta Hirvensalossa on ollut noin 2300 euroa ja uudempien asuntojen osalta vastaavasti 2800 euroa.

Varissuo

Google Maps: Turku+Varissuo Varisuolta keskustaan on noin 7km.

Varissuo sijaitsee itäisessä Turussa naapurikunta Kaarinan rajalla. Keskustaan Varissuolta kertyy matkaa noin 7 kilometriä. Varissuo on Turun toiseksi suurin kaupunginosa asukasluvun perusteella. Varissuon alueella asuu kansalaisia yli 40 kymmenestä maasta.

Varissuon alue syntyi suon päällä 1970-luvun lopulla. Varissuolta on erinomaiset yhteydet Turun keskustaan. Matka linja-autolla kestää alle puoli tuntia ja vuoroja lähtee arkisin jopa useita kertoja tunnissa.

’neliöhinta on turun halvempia n. 1300 euroa.Varissuon palvelut ovat lähiöksi kattavat. Sieltä löytyvät muun muassa terveyskeskus, Kelan palvelupiste, sosiaalitoimisto, kirkko, kauppoja, ravintoloita, posti, erikoisliikkeitä ja nuorisotalo. Alueella on myös kaksi peruskoulua ja lukio. Varissuon harrastusmahdollisuudet ovat erinomaiset ja sen takaavat omat jalkapallo- ja tenniskentät, sekä jäähalli, että kuntorata.

Varissuo on Turun edullisinta asunaluetta.Toteutuneiden asuntojen myyntihintojen mukaan yksiön on saanut ostettua Varissuolta keskimäärin 2000 euron neliöhinnalla. Kolmioiden myyntihinta on ollut noin 1200 euroa neliöltä. Ison asunnon ja kaksion on saanut hankittua 1300 euron neliöhinnalla. Varissuo on yksi Turun edullisimmista asuinalueista asuntojen hintojen perusteella.

Runosmäki

Google Maps: Turku+Runosm%C3%A4ki Keskustaan etäisyyttä kertyy noin 5km.

Runosmäki on Turun suurin suurin kaupunginosa. Siellä asuu reilut 10000 asukasta eli melkein yhtä paljon kuin Hirvensalon 14 kaupunginosassa yhteensä. Runosmäessä on hyvät palvelut ja sieltä löytyykin muun muassa oma kirjasto, nuorisotalo, vanhainkoti ja terveyskeskus sekä kouluja. Keskustaan Runosmäeltä kertyy matkaa noin 5 kilometriä ja se on kätevä taivaltaa vaikka pyörällä tai bussilla, joita säännöllisesti liikkuu keskustan välillä. Metsäinen Runosmäki rakennettiin pääosin 1970- 1980 luvuilla ja sen jälkeen aluetta on laajennettu ja laajennetaan edelleen.

Turun edullisimpia neliöhintoja noin 1200 euroa neliö.Runosmäki on Varissuon tapaa edullisinta Turkua asuntojen hintojen mukaan. Yksiöiden asuntokaupoissa toteutunut neliöhinta on ollut noin 1700 euroa. Kaksioiden osalta toteutunut neliöhinta on ollut noin 1300 euroa. Kolmioissa ja isommissa asunnoissa neliöhinta on asuntokaupoissa asettunut 1200 euron tasolle.

Yhteydet pelaa

Turun sisäinen joukkoliikenne toimi hyvin yhteistyössä naapurikuntien Kaarinan, Liedon, Naantalin, Raision ja Ruskon välillä. Turun seudun joukkoliikenne kantaa nimeä Föli. Turusta on helppo lähteä myös Suomeen autolla, junalla tai vaikkapa lentäen. Niin ja unohtaa ei sovi Turun satamaa, josta laivaliikenne kulkee Ahvenanmaalle ja Tukholmaan sekä etelämmäksi Eurooppaan.

Aurajoki ja saaristo

Turun keskustan läpi kulkee Aurajoki, joka laskee Saaristomereen. Aurajoen Rantakaduilla järjestetään erilaisia tapahtumia ja markkinoita. Aurajoen rannalla aika kuluu kuin siivillä kahviloissa ja ravintoloissa, erityisesti kesäisin ravintolaivoissa ja niiden kansilla, jotka toimivat kesäkaudella terasseina. Aurajokiristeily on mukava tapa tutustua kaunisiin joenvarsimaisemiin.

Turun saaristoon kuuluu yhteensä jopa 20000 saarta, joista tunnetuimpia ovat Hirvensalo, Ruissalo ja Kakskerta.

Paavo Nurmi

Yhdeksänkertainen Olympiavoittaja ja kaikkien aikojen yksi menestyneimmistä urheilijoista Paavo Nurmi syntyi Turussa vuonna 1897. Paavo Nurmen kotitalo toimii nykyään museona. Turussa järjestetään vuosittain Paavo Nurmen nimeä kantavia tapahtumia muun muassa Paavo Nurmi Marathon ja Paavo Nurmi Games.

Urheilullinen kultturikaupunki

Turku on yksi Suomen suurimmista kunnista ja sen palvelut ovat kattavat koulutuksen, kulttuurin, terveyden ja hyvinvoinnin sekä urheilun saralla. Turku toimikin Euroopan kulttuuripääkaupunkina vuonna 2011.

Turussa on erinomaiset lenkkeilymahdollisuudet muun muassa Aurojen rantamaisemissa, Kupittaan puistossa ja Impivaarassa, jossa ylläpidetään talvisin hiihtolatuja säiden salliessa. Turussa voi harrastaa laskettelua Hirvensalossa. Turun urheilupuistossa löytyy yleisurheilukenttä, joka kantaa nimeä Paavo Nurmi Stadion. Samppalinnan laella on maaumala ja kesäteatteri.

Turun tunnetuimpia ja suurimpia urheiluseuroja ovat muun muassa Turun Palloseura, Turun Suunnistaja ja Turun urheiluliitto ja FC Inter.

Tapahtumaa ja nähtävää riittää

Turku on erityisesti kesäkaupunki. Kaupunki herää kuin eloon kesäkaudella. Turku onkin monen turistin matkakohde kesäisin. Turun historialliset nähtävyydet muun muassa Turun linna ja Turun tuomiokirkko kannattaa käydä katsastamassa, mikäli haluat aistia keskiaikaista tunnelmaa.

Kesäisin Turussa järjestetään paljon tapahtumia, joista suurimman huomion ja kävijämäärän keräävät musiikkifestivaalit. Tunnetuin on koko Euroopan vanhin rockfestivaali Ruisrock, jossa vierailee joka kesä sekä kotimaisia, että ulkolaisia tähtiartisteja tai -yhtyeitä. Ruisrock järjestetään joka vuosi heinäkuun alussa Turun Ruissalossa, joka on luonnonkaunis saari Turun edustalla. Ruissalossa kannattaa poiketaa muutenkin kuin musiikkia kuuntelemassa. Toinen perinteikäs tapahtuma on kaupunkifestivaali Down by the Laituri, joka on Suomen vanhin kaupunkifestivaali. Jokiristeilyllä pääset ihailemaan Aurajoen rantamaisemia joelta käsin. Samalla voit nauttia vaikka lounaan laivalla.