Myytävät asunnot Tampere

Hatanpään seutua
Hatanpään seutua

Suomen vetovoimaisimmaksi kaupungiksi useasti valittu Tampere hurmaa monipuolisuudellaan. Loistava sijainti, erinomaiset kulkuyhteydet, laajat työ- ja koulutusmahdollisuudet sekä kattavat palvelut ovat Tampereen suosion takana, leppoisaa ilmapiiriä unohtamatta.

Tampere on väkiluvultaan Suomen kolmanneksi suurin kaupunki ja samalla Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki. Kaupungin väkiluku on reilut 223000 asukasta ja koko seutukunnan asukasluku nousee reiluun 370 000 asukkaaseen. Kaksikolmasosaa Suomen väestöstä asuu 200 kilometrin säteellä Tampereelta.

 • Väkiluku 223 238
 • Väestötiheys 425,2 as./km²
 • Kunnallisvero 19,75%
 • Perustettu 1779
 • Lentoasema Tampere-Pirkkala
 • Neliöhinta keskimäärin 2400 euroa
 • Asuntoja 129355 (12/2014)
 • Muuttovoitto Vuosien 2009-2013 välillä reilut 5000 asukasta
 • Päiväkoteja Tampereella on 82 kunnallista päiväkotia eri puolilla kaupunkia ja lisäksi lukuisia yksityisiä muun muassa englannin kielisiä ja liikuntapainotteisia päiväkoteja.
 • Koulujen määrä Tampereella on 22 ala-astetta (luokat 1–6), 9 yhtenäiskoulua (luokat 1–9), 7 yläastetta (luokat 7–9), 4 erityiskoulua, 17 ammatillista oppilaitosta, 12 lukiota, 2 ammattikorkeakoulua (Poliisiammattikorkeakoulu ja Tampereen ammattikorkeakoulu), 2 yliopistoa (Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto), Tampereen kesäyliopisto, Tampereen konservatorio, TAKK, Tampereen Aikuiskoulutuskeskus, JAKK Aikuiskouluttaja ja kehittäjä

Asuntojen hinnat

Omistusasuntojen hinnoissa Tampere on Suomen kalleimpia alueita pääkaupunkiseudun ja sen ympäristökuntien jälkeen. Asuntojen keskimääräinen neliöhinta on Tampereella noin 2400 euroa.

Tampereella keskimääräinen neliöhinta on noin 2400 euroa.Vaikka Tampereella on alueita ja asuntoja joissa neliöhinnat jäävät alhaiseksi, niin vastaavasti löytyy asuntoja joissa neliöhinnat kohoavat erittäin korkealle. Kalleimmat asunnot löytyvät keskustan tuntumasta Tampellan alueelta ja Ratinasta, jossa uudehkoista kerrostaloasunnoista voi joutua maksamaan jopa 9000 euroa neliöltä. Tätä neliöhintaa vastaan saa esteettömällä järvinäköalalla varustetun kerrostalokodin keskustan tuntumasta. Tampereelta on mahdollista saada omistusasunto alle tuhannen euron neliöhinnalla muun muassa Etelä-Tampereen Multisillasta, Länsi-Tampereen Lentävänniemestä tai vaikkapa Itä-Tampereen Kämmenniemestä. *

Tampereen korkeahkosta hintatasosta ovat hyötyneet naapurikunnat Pirkkala, Kangasala, Lempäälä ja Ylöjärvi. Edellä mainituissa kunnissa asuntojen hinnat ovat lähentyneet Tampereen tasoa ja kuntiin on muuttanut lisää asukkaita, jotka kuitenkin käyvät töissä Tampereella. Pirkkalassa asuntojen hinnat ovat lähes Tampereen tasolla.

Kaupunginosat

Keskusta

Google Maps: Tampere+Keskustori Tampereen keskusta-aluetta.

Tampereen keskusta on vilkasta kauppa- ja vapaa-ajanviettoaluetta. Vaikka sieltä löytyy pari kauppakeskusta, runsaasti erikoisliikkeitä, kahviloita ja ravintoloita, niin asuu siellä yhä paljon ihmisiä. Keskustan asuinalueita ovat muun muassa Amuri, Armonkallio, Tammela, Juhannuskylä, Tampella ja Ratina. Asuntoja on myös aivan keskustan sydämessä, Keskustorin laitamilla.

Omistusasunnon neliöhinta on noin 3000 euroa.Omistusasunnon neliöhinta keskimäärin keskusta-alueella on noin 3000 euroa, mutta yksittäiset toteutuneet neliöhinnat viime vuosilta vaihtelevat reippaasti jopa 1500-8000 euron välillä.

Hatanpää

Google Maps: Tampere+Hatanp%C3%A4%C3%A4 Hatanpää sijaitsee 2km Tampereen keskustasta.

Hatanpään kaupunginosa sijaitsee Tampereen keskustan eteläpuolella. Alueen läpi kulkee vilkasliikenteinen Hatanpään valtatie, joka jakaa alueen kahtia. Lännessä Hatanpää rajoittuu Pyhäjärveen ja idässä Hatanpään kaupunginosa rajoittuu rautatiehen. Hatanpään sydämestä on matkaa Tampereen keskustaan noin 2 kilometriä.

Hintataso on noin 2500 euroa neliöltä.Hatanpään historia on osa suomalaista teollisuushistoriaa ja alueen itäosa onkin edelleen teollisuuden käytössä. Nykyään myös autoliikkeet ovat vahva osa Hatanpään palvelutarjontaa. Hatanpään keskustan puoleinen osa on yrityselämän käytössä, kun taas kaupunginosan keskiset ja eteläiset alue ovat täyttyneet asutuksesta. Hatanpään sairaala palvelee koko kaupungin asukkaita monipuolisesti. Pyhäjärven vehreät ja vihreät rantamaisemat sekä Hatanpään arboretum ovat kuin luotuja ulkoiluun tai vain luonnosta nauttimiseen.

Luonnonkauniin Hatanpään asutus koostuu kerrostaloista, jotka rakennettiin siirtolapuutarhan maille vuosituhannen vaihteen molemmin puolin. Alueen asuntojen hintataso on 2500 euroa neliöltä. Hatanpään alueen asuntojen toteutuneet myyntihinnat vaihtelevat 2000 eurosta reiluun 3000 tuhanteen euroon.

Tammela

Google Maps: Tampere+Tammela Tammela on yksi keskusta-alueen kaupunginosista.

Tammela on yksi keskusta-alueen kaupunginosista, jonka rautatie erottaa keskusta-alueesta. Tammela tunnetaan parhaiten Tammelantorista, joka palvelee asiakkaitaan ympärivuoden. Kesäisin torielämä varsin vilkasta. Siellä on mukava käydä juomassa torikahvit ja ostaa vaikka tuoreita marjoja.

Tammelan tori
Tammelan tori

Tammelantorin lisäksi yksi kansan kokoontumispaikka on tunnelmallinen Tammelan jalkapallostadion, jossa muun muassa Tampereen Ilves pelaa Veikkausliigan ottelunsa. Osa asukkaista voi seurata pelejä omalta parvekkeeltaan.

Toteutuneet neliöhinnat liikkuvat noin 2600 eurossa neliöltä.Tammelan keskustaa lähin asutus on tiili ja kivitaloja, kun taas kaupungin itäosassa asutus puutaloja ja sitä osaa kutsutaankin asuntotyypin mukaan Puu-Tammelaksi. Moni jäljellä olevista puutaloista on nykyään suojeltu. Keskustaa lähimmät asunnot ovat kerrostaloja, joista ensimmäiset ovat valmistuneet Mäkipäänkadulle 1967. Tammelan kaupunginosaa on verrattu Helsingin Kallion kaupunginosaan.

Vetovoimaisesta Tammelasta on muotoutunut vuosien saatossa nuorien ja iäkkäämmän sukupolven suosikkikaupunginosa. Tätä on edes auttanut läheinen Tampereen yliopiston ja Tampereen keskustan läheisyys.

Asuntojen toteutuneet myyntihinnat vaihtelevat Tammelassa 1500-4500 euron välillä ja keskihinnaksi muodostuu noin 2600 euroa neliöltä.

Kaleva

Google Maps: Tampere+Kaleva Kaleva sijaitsee kolmen kilometrin päässä keskustasta.

Kalevan 1940-1960 luvulla rakennettu kaupunginosa sijaitsee vain noin 3 kilometrin päässä Tampereen keskustasta. Hyvän sijainnin lisäksi kaupunginosan palvelut ovat itsessään erinomaiset. Kalevasta löytyvät muun muassa uimahalli, liikuntakeskus, jäähalli, automarket, urheilukauppa, kodinkoneliike, pankki, Kaupin urheilupuisto ja useampi eri oppilaitos. Kaleva onkin erittäin suosittu kaupunginosa.

Keskimäärin neliöhinnat ovat noin 2600 euroa.Kalevan alueella rakennetaan uusia asuntoja, mutta alueella on myös paljon vanhaa asutusta. Tämä selittää alueen korkeat hinnan vaihtelut. Viime vuosina alueella on myyty asuntoja edullisimmillaan jopa 900 euron neliönhinnalla, mutta uusien asuntojen neliöhinnat ovat kohonneet jopa 5300 euroon. Kalevan alueen asuntojen keskimääräinen myyntihinta on ollut 2600 euroa neliöltä.

Linnainmaa

Google Maps: Tampere+Linnainmaa Linnainmaa sijaitsee noin 6km keskustasta.

Itä-Tampereen Linnainmaa sijaitsee noin 6 kilometrin päässä Tampereen keskustasta. Linnainmaalta on hyvä lähteä mihin suuntaan tahansa, joko keskustaan tai vaikka ohitustien kautta esimerkiksi Helsinkiin, Lahteen tai vaikkapa Jyväskylään.

Asunnon Linnainmaalta saa noin 2200 eurolla neliöltä.Linnainmaan Koilliskeskuksen palvelut ovat hyvät ja niitä käyttävät laajasti itäisen Tampereen asukkaat. Sieltä löytyvät muun muassa suurimmat automarketit sekä terveysasema. Alueen asutus kostuu vanhemmista omakotitaloista sekä uudemmista rivi- ja kerrostaloista.

Linnainmaalla myytyjen asuntojen keskineliöhinta on noin 2200 euroa. Asuntokauppoja Linnainmaalla on tehty edullisimmillaan noin 1200 eurolla ja korkeimmillaan neliöhinta on ollut 3800 euroa.

Tesoma

Google Maps: Tampere+Tesoma Tesomasta keskustaan on noin 8km.

Mainettaan parempi Tesoma on Länsi-Tampereen suurimpia kaupunginosia. Tesomalta on hyvät liikenneyhteydet 8 kilometrin päähän Tampereen keskustaan ja muuallekin läheisen läntisen kehätien ansiosta.

Tesoma on vireä asuinalue, jossa on hyvät palvelut. Liikkeet ovat keskittyneet Länsikeskuksen ympäristöön ja sieltä löytyy muun muassa ruokakauppa, erikoisliikkeitä, ravintoloita sekä pankki.

Keskihinta on noin 2200 euroa neliötä kohden.Tesomajärven ympäristössä on erinomaiset hyvät lenkkimaastot ja –polut, joilta on yhteys lähialueen muille ulkoilureiteille. Tesomajärven uimarannan lisäksi uiminen on mahdollista ympäri vuoden kaupunginosan omassa uimahallissa. Myös jäähalli kuuluu Tesoman kaupunginosan palveluihin.

Tesomaa on pidetty niin sanotusti betonilähiönä. Sielta löytyy vanhempaa asuntotuotantoa, joita on myyty 900 euron neliöhinnalla, mutta uudemmissa ja kalleimmissa asunnoissa toteutuneet myyntihinnat ovat noin 4000 eurossa. Tesomalla myytyjen asuntojen keskineliöhinta on 2200 euroa.

Pispala

Google Maps: Tampere+Pispala+33250 Pispala sijaitsee noin 2km keskustasta.

Pispala on yksi Tampereen tunnetuimmista kaupunginosista. Pispala sijaitsee Pispalanharjulla keskustasta noin 2 kilometriä länteen. Pispala tunnetaan monipuolisena taiteen ja kulttuurin kaupunginosana. Pispalan maamerkkinä pidetään Haulitornia, joka kohoaa Pispalanharjun päällä omiin korkeuksiinsa. Ala-Pispalassa on uittotunneli, jossa ennen uitettiin tukkeja Näsi- ja Pyhäjärvien välillä. Nyttemmin tunneli on kevyenliikenteenväylänä ja toimiin veneilijöiden yhdystienä järvien välillä. Pispalasta löytyy myös ”tahdonportaat”, joita kuntoilijat kiipeävät ylös ja alas nostaakseen kuntoa. Tampereen kaupunki ylläpitää Pispalassa suomen vanhinta vuonna 1906 perustettua Rajaportin saunaa.

Neliöhinnat vaihtelevat alueella paljon.Pispalasta avautuvat hienot maisemat Pyhä- ja Näsijärville. Onnekkaimmilla asukkailla näkymät ovat molemmille järville. Alueen asunnot ovat rakennettu pääosin Pispalanharjun jyrkkään rinteeseen. Pispalanharjun korkeimmilla kohdilla asunnot ovat pääosin rinteenseen rakennettuja omakotitaloja. Ala-Pispalassa lähellä Pyhäjärven rantaa on myös rivitaloja. Pispalanvaltatien varressa on kerrostaloja. Pispalanharjulla on alakoulu 1-6 luokkalaisille. Pispalan naapurikaupunginosia ovat lännessä hyhky, etelässä Tahmela ja keskustan suunnassa Pyynikki.

Keskihinta on noin 2500 euroa neliöltä.Omistusasuntojen neliöhinnat vaihtelevat alueella sijainnin ja kohteen mukaan. Asunto, josta on järvinäkymät on luonnollisesti arvokkaampi kuin vastaava asunto ilman järvinäköalaa. Esimerkiksi tavallinen kerrostalo kaksio ilman erikoisuuksia, kuten järvinäköalaa, voi olla ostettavissa edullisemmin neliöhinnan ollessa noin 2400€, kun taas paremmalla paikalla ja arvokkaammalla tontilla neliöhinnat voivat nousta yli 3000 euroon ja jopa 5000 euroon.

Pispalassa viime vuosina myytyjen asuntojen keskineliöhinta on noin 2500 euroa. Asuntojen neliöhinnat ovat vaihdelleen tilastojen mukaan 1100-4000 euron välillä.

Pyynikki

Google Maps: Tampere+Pyynikki Pyynikki on aivan keskustan tuntumassa Pispalan ja Keskustan välissä.

Kaupunginosa Tampereen keskustan ja Pispalan välillä on Pyynikki. Suositusta kesäteatteristaan tunnettu Pyynikki on täynnä suomalaisen teollisuuden historiaa. Pyynikillä toimi aiemmin pitkään muun muassa panimo ja sekä tuhansia työllistänyt Suomen Trikoo.

Pyynikin alueen neliöhinnat ovat keskimäärin 3000 euroa.Pyynikin maamerkki on 25 metrin korkeuteen kohoava Pyynikinharjun laella oleva Pyynikin näkötorni, josta voi ihastella Tampereen seutua lintuperspektiivistä. Näkötornilla voi myös nauttia maisemien lisäksi taatusti tuoreet munkit. Pyynikinharjulla kulkee mahtavat lenkkipolut ja mikäs onkaan Pyynikillä lenkkeillä ja ihastella kauniita maisemia Pyhäjärvelle. Pyynikinharjulla on myös Varalan urheiluopisto. Pyynikin kaupunginosasta löytyy myös legendaarinen hotelli Rosendahl ja sen tuntumassa tasokkaat massatenniskentät sekä suosittu uimaranta. Pyynikin urheilukenttä sijaitsee Tampereen keskustan tuntumassa. Pyynikin ammattioppilaitoksesta valmistuu kädentaidon ammattilaisia usealta eri alalta.

Kaupunginosa asutus on enimmäkseen vanhoja puutaloja. Alueen asuntojen keskimääräinen neliöhinta on noin 3000 euroa. Halvimmillaan oman asunnon saa ostettua noin 1500 euron neliöhinnalla. Alueen kalleimpien asuntojen neliöhinnat liikkuvat noin 6000 euron tasolla.

Vuores

Google Maps: Tampere+Vuores Matkaa Vuoreksesta keskustaan on noin 9km.

Vuores on uusi kaupunginosa eteläisellä Tampereella, joka tuli tutuksi Tampereen asuntomessualueena vuonna 2012. Asuinalueen on tarkoitus valmistua vuoden 2020 tienoilla, jolloin kaupunginosassa asukkaita on arviolta 14000. Vuoreksen keskeneräisyydestä huolimatta, sieltä löytyvät jo nyt peruspalvelut muun muassa koulu, päiväkoti ja kauppa, jotka ovat saavutettavissa kaikilla kulkupeleillä. Vuoresta rakennettaessa ei ole unohdettu vehreää luontoja ja vesistöjä, joiden keskelle kaupunginosa on rakennettu.

Tampereen keskustaan on hyvät yhteydet linja-autolla ja mahdollisesti tulevaisuudessa jopa rautiotietä pitkin, mikäli kaupungin suunnitelmat tästä toteutuvat. Riippuen missä päin Vuoresta asut, matkaa Tampereen keskustaan tulee 7-9 kilometriä. Vuoreksesta menevät kevyen liikenteen väylät Tampereen keskustaan ja Hervantaan.

Vuoreksen nuoren iän takia keskimääräinen neliöhinta on korkeahko 2900 euroa.Vuokresta löytyy kerros-, rivi ja omakotitaloja sekä kytkettyjä pientaloja. Kaupinosan asunnot ovat omistus, vuokra- tai asumisoikeusasuntoja. Vuoreksen hintataso on ollut toistaiseksi omistusasunnoissa korkeahko, eikä kaikkia Asuntomessuille vuonna 2012 rakennettuja asuntoja ole saatu vielä myytyä (tilanne 09/2015). Alueen asuntotuotanto on monipuolista myös jatkossa ja kaupunginosa laajenee pohjoiseen keskustaan päin ja itään kohti Hervantaa.

Alueen ja asuntojen nuoresta iästä johtuen alueen keskimääräinen 2900 euron neliöhinta on suhteellisen korkea verrattuna moneen muuhun Tampereen kaupunginosaan. Halvimmillaan asunnon on Vuoreksesta saanut 2600 eurolla ja vastaavasti kalliimpien asuntojen neliöhinnat ovat noin 4000 euroa.

Hervanta

Google Maps: Tampere+Hervanta Hervanta sijaitsee noin 7km keskustasta.

Hervanta on yksi Suomen tunnetuimpia kaupungiosia ja se onkin monella tapaa ainutlaatuinen paikka Tampereen eteläosassa. Hervanta on kuin oma kaupunki, jossa kulttuurit kohtaavat. Hervannan väkiluku on reilut 22000 asukasta ja se koostuu yli 70 eri kansalaisuudesta.

Hervanta tunnetaan myös vilkkana opiskelijapaikkana ja siellä koulutetaan mm. Suomen poliisit ja suuri osa diplomi-insinööreistä. Hervannassa on vilkasta yrityselämää eri toimialoilla ja erityisesti tekniikan aloilla.

Hervannan palvelut ovat erittäin kattavat ja sieltä löytyykin lääkäripalveluita, runsaasti kauppoja ja ravintoloita ettei niiden perässä tarvitse välttämättä Tampereen keskustaa lähteä edes käymään. On sanottu, että Hervannasta löytyy asukkaita, jotka eivät ole Tampereen Keskustassa käyneet vuosikausiin, vaikka sieltä hyvät yhteydet onkin 7 kilometrin päähän keskustaan. Hervannasta pääse bussilla suoraan jopa Helsinkiin. Hervannasta löytyy erinomaisten ulkoilumaastojen lisäksi myös oma uimahalli, jäähalli, urheilukenttä sekä laskettelurinne että mäkihyppytorni, joita ei monesta paikasta löydy. Myös Kela, kirjasto, elokuvateatteri kuuluvat kaupunginosan peruspalveluihin.

Hervanta on kasvava ja suosittu kaupunginosa ja jossain päin Hervantaa aina rakennetaan. Hervannan hintataso on ollut hienoisessa nousussa, mutta alueen asuntojen hintataso vaihtelee laajasti. Hervannassa on paljon vanhempaaa asuntokantaa ja uudistuotantoa, joka tekee hintahaitarista suuren. Hervannasta löytyy vanhaa ja uudempaa kerros- rivi- ja omakotitaloa ja asukkaita laidasta laitaan. Uudistuotanto on lähes samoissa hinnoissa Taampereen keskustan kanssa.

Keskimäärin neliöhinnat liikkuvat alle 2000 eurossa.Hervannan keskustan asunnot ovat pääosin kerrostaloasuntoja ja mitä kauemmas keskustasta menet sen matalammaksi asunnot käyvät ja asuinalue rauhallisemmaksi. Hervannan naapurustoa ovat rauhallinen Hallilan kaupunginosa, vanhempi asuinalue Lukonmäki, jossa asuu paljon opiskelijoita sekä Kaukajärvi, joks tunnetaan järvestään, jossa kesäisin kelpaa uida ja talvella vaikka pilkkiä. Kaukajärvi on vilkas ja laaja kaupunginosa, jossa löytyy hyvät palvelut sekä oma jäähalli sekä rata nuorison suosimaan BMX-pyöräilyyn.

Hervannassa myytyjen asuntojen keskihinta on ollut alle 2000 euron. Asuntojen neliöhinnat vaihtelevat 900-4500 euron välillä. Vanhemman aikakauden asunnon saattaa saada edullisestikin omakseen, mutta uudistuotannon hinnat ovat samalla korkealla tasolla kuin vaikkapa keskustan asunnoissa.

Muotiala

Google Maps: Tampere+Muotiala Muotialasta kertyy matkaa keskustaan noin 4km.

Muotiala on viime vuosina kohonnut yhdeksi suosikkialueeksi erinomaisen sijaintinsa vuoksi. Muotialasta on hyvät yhteydet eri suuntiin, lähditpä minne tahansa ja käytitpä mitä kulkupeliä tahansa. Muotialasta on matkaa Tampereen keskustaan noin 4 kilometriä.

Muotialan päiväkoti
Muotialan päiväkoti

Keskineliöhinta on noin 2600 euroa.Muotiala on lapsiperheiden unelma-aluetta. Muotialasta ja sen lähettyviltä löytyvät oma neuvola, päiväkoti ja koulut muun muassa sekä Steinerkoulu että -päiväkoti. Kaupallisista palveluista Muotialasta löytyy yksi lähikauppa ja parturi-kampaamo, mutta naapurikaupunginosista Nekalasta, Turtolasta ja Kalevasta löytyy monipuolisesti palveluita.

Alueen asuntotuotanto suhteellisen tuoretta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana alueen pellot ovat täyttyneet omakoti- ja rivitaloista sekä muutamasta matalasta kerrostalosta. Muotialassa tehtyjen asuntokauppojen keskineliöhinta on noin 2600 euroa. Alueen vanhempien asuntojen neliöhinta on ollut alhaisimmillaan 800 euroa ja uudempien myytyjen kohteiden neliöhinta on ollut noin 3900 euroa.

Nopean kasvun opiskelijakaupunki

Ruotsin kuninkaan vuonna 1779 perustama Tampere on Pirkanmaan maakuntakeskus ja toiseksi nopeimmin kasvava kaupunkiseutu Suomessa. Tampere tunnetaan ennen kaikkea teollisuuskaupunkina, vaikka valtaosa työvoimasta työskentelee nykyään eri palvelualoilla.

Opiskelumahdollisuudet ovat Tampereella vertaansa vailla. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat synnyttäneet monia innovaatioita ja Tampere onkin maailman kärkeä monen teknologialan tutkimuksessa, kehittämisessä ja käyttöönotossa.

Kaunis ja tunnelmallinen Tampere

Koskipuiston rantaa
Koskipuiston rantaa

Tampere sijaitsee kahden suuren järven Näsijärven ja Pyhäjärven välissä, joita yhdistää kaupungin keskellä virtaava Tammerkoski. Pyynikin näkötornilta, Tampereen keskustan tuntumasta, avautuu mahtavat maisemat eripuolille Tamperetta ja kaupunkia ympäröiviä järviä. Toiselta puolelta kaupunkia Hervannan vesitornilta voit myös ihailla maisemia jotka ulottuvat myös naapurikuntiin.

Paikallisesta ilmapiirista voi nauttia parhaiten Laukontorilla tai Tammelan torilla. Samalla voit maistaa tamperelaista erikoisuutta mustaa makkaraa, jota löytyy myös Pohjoismaiden suurimmasta kauppahallista, joka sijaitsee Tampereen keskustasta Hallituskadun ja Hämeenkadun välistä lähellä Keskustoria.

Tampereen historialliset tehdaskiinteistöt ovat muuttuneet tehdaskäytöstä liike-elämän käyttöön, mutta siellä on edelleen mahdollista aistia entisajan tunnelmaa. Muun muassa Finlaysonin tehtaan portin takaa löytyy tänä päivänä kahviloita, ravintoloita, museoita, elokuvateatteri ja koulujen opetustiloja.

Urheilullinen Tampere

Tapparan, Ilveksen ja Pyrinnön logot
Tapparan, Ilveksen ja Pyrinnön logot

Tampere on myös kovan luokan urheilukaupunki. Voisi melkein sanoa, että lajia mitä ei Tampereella harrasteta, ei ole olemassa. Kaupungissa on myös erinomaiset olosuhteet monen lajin harrastamiseen. Tamperelaiset urheiluseurat urheilevat useassa lajissa ja sarjassa Suomen huipulla ja joka vuosi joku tamperelainen voittaa maailmanmestaruuden jossain urheilulajissa. Tampereen tunnetuimpia urheiluseuroja ovat muun muassa monilajiseura Tampereen Pyrintö, jääkiekon kestomenestyjä Tampereen Tappara sekä jalkapallossa että jääkiekossa maan korkeimmalla sarjatasolla pelaava Tampereen Ilves, joka järjestää lapsille myös koulupäivän jälkeistä iltapäiväkerhotoimintaa.

Jäälajien harrastajia palvelee useampi jäähalli eri puolilla kaupunkia. Hakametsässä sijaitsee kaupunkin ykköshalli, jossa otellaan ja kamppaillaan tarvittaessa myös muissa palloilu- ja yksilölajeissa. Legendaarinen tekojäärata löytyy Koulukadulta, jossa voi käydä luistelemassa lauhempinakin talvina. Suunnitteilla on uuden monitoimiareenan rakentaminen Tampereen keskustaan.

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus eli entinen Pirkkahalli pitää sisällään huippuolosuhteet muun muassa yleisurheiluun, jalkapalloon ja salibandyyn, silloin kun siellä ei ole messuja. Uimahalleja Tampereella löytyy neljä ja kauan kaivattu maauimala valmistuu vuonna 2017 Kalevan uimahallin yhteyteen.

Laskettelurinteitä löytyy Mustavuoresta Länsi-Tampereelta ja kaupungin itälaidasta Hervannasta, josta löytyy myös mäkihyppytorneja, joissa voi tutustua tähän suomalaiseen menestyslajiin.

Kaupin urheilupuisto on yksi Tampereen urheilupyhätöistä, josta löytyy erinomaiset olosuhteet usean eri lajin harrastamiseen. Talvisin Kaupista löytyy erinomaiset hiihtoladut ja hiihtämään pääsee heikkolumisenakin talvena keinolumen ansiosta. Kesäisin Kaupin urheilupuistossa voi pelata jalkapalloa kahdella tekonurmikentällä, kolmella nurmikentällä ja kahdella hiekkakentällä. Lisäksi Kaupissa on kaksi pesäpallokenttää, viisi tenniskenttää, vinttikoirarata ja keilahalli.

Ulkoilureitit polkuineen ovat Kaupissa todella laajat ja niitä pitkin pääsee kulkemaan vaikka naapurikunta Kangasalle asti. Kaupin maastot soveltuvat erinomaisesti myös suunnistuksen harrastamiseen. Tampereella järjestetään maaliskuusta lokakuulle iltarasteja aina maanantaisin eri puolilla kaupunkia. Muita isoimpia ulkoilualueita löytyy muun muassa Pyynikinharjulta, Hervannasta ja Teivon raviradan vieressä Lamminpäästä.

Golfkenttiä löytyy Messukylästä ja Ruotulasta Tampereen tenniskeskuksen naapurista. Ruotulan tenniskeskus palvelee erityisesti tenniksen ystäviä aloittelijasta ammattilaiseen, mutta myös sulkapallon ja salibandyn harrastajia.

Nähtävyydet ja tekemistä

Tampereelta löytyy mukavaa tekemistä ja nähtävyyksiä varmasti jokaisen makuun. Kulttuurin nälkäisille Tampereella on vilkasta teatterielämää. Tampere-talo isännöi ympäri vuoden konsertteja, joissa kotimaiset artistit ja maailman tähdet viihdyttävät yleisöä.

Särkänniemen elämyspuisto on suosittu kohde erityisesti kesällä tamperelaisten ja turistien keskuudessa. Huvipuiston lisäksi alueelta löytyy muun muassa 168 metriä korkea näköalatorni Näsinneula. Tampereen runsaasta museotarjonnasta yksi tunnetuin on Särkänniemen alueelta löytyvä Sara Hildenin taidemuseo. Teemapuisto Koiramäkin on Särkänniemen uutuuksista, jossa viihtyy koko perhe.

Kesäisin mukava vierailupaikka on Viikinsaari, jonne laivat lähtevät Laukontorilta. Viikinsaaressa on uimarantoja, leikkikenttä, ravintola, kahvila sekä grillikatos omien ruokien valmistamiseen ja myös oma kesäteatteri.

Museoiden ystäville Tampereelta löytyy runsaasti tarjontaa muun muassa Jääkiekkomuseo, Lenin museo ja vakoilumuseo. Tampellan entisen konepajan tiloissa toimii nykyään Museokeskus Vapriikki, jossa on useita museoita saman katon alla.

Tapahtumia

Tampereella järjestetään runsaasti erilaisia tapahtumia ympäri vuoden. Suurimmat tapahtumat ovat kulttuuri- , musiikki ja urheilutapahtumat, joista listaa seuraavassa.

 • Rockmusiikkitapahtuma South Park kesäkuussa
 • Kotimaisen musiikin kaupunkifestivaali Sillalla kesäkuussa
 • Nuorekkaampi kaupunkifestivaali Tammerfest heinäkuussa
 • Hiphop-henkinen musiikkitapahtuma Blockfest elokuussa
 • Euroopan merkittävin kansantanssitapahtuma Pispalan Sottiisi parillisina vuosina
 • Tampere Open kansainvälinen tennisturnaus heinäkuussa
 • Jääkiekon SM-liigaa syyskuusta huhtikuuhun (Tappara, Ilves)
 • Jalkapallon Veikkausliigan ottelut huhtikuusta syyskuuhun (Ilves)
 • Yleisurheilun Ruotsi-Suomi -maaottelu 2016
 • Teivon ravit

Tampereen ”kiäli”

Myös Tampereella on oma murteensa tai oma ”kiäli”. Tamperelainen paikallisradio lähettää jopa Tampereen kiälisiä ja huumorilla väritettyjä uutisia.

Tampere-Suomi-Tampere

Herwood = Hervanta
Höntsäillä = pelailla tai urheilla leikkimielisesti
Ipa = tamperelainen urheiluseura, hotelli ja yökerho
Kiakko = Jääkiekko
Manse = Tampere
Moro = terve
Nysse = bussi, linja-auto
Nääs = Käytetään täytesanana, joka oikein tarkoita mitään
Pipa = Pipo
Rotvalli = kanttikivi, jalkakäytävän reunakivi
Seomoro, Sommoro = terve, tervehdys lähdettäessä pois