Myytävät asunnot Oulu

Pohjoisen Skandinavian keskus, Oulu! Oulu on myös Pohjois-Pohjanmaan keskus ja väkiluvultaan Suomen viidenneksi suurin kaupunki. Oulun naapurikuntia ovat Hailuoto, Ii, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Pudasjärvi, Tyrnävä ja Utanjärvi. Pohjanlahden rannalla ja Oulunjoen suistossa sijaitseva kaupunki on sulava sekoitus seesteistä maalaismaisemaa ja vilkasta kaupunkielämää. Oulu tarjoaa miellyttävät olosuhteet työntekoon, opiskeluun ja asumiseen. Oulussa erityistä on myös laaja kulttuuritarjonta ja virkistävä kaupunkia ympäröivä luonto.

Oulu lukuina

  • Pinta-ala: 3113,77 km²
  • Perustettu: vuonna 1605
  • Väkiluku: 198584 asukasta
  • Väestötiheys: 65,50 asukasta / km²
  • Lentokenttä: Oulun lentoasema
  • Suomenkielisiä 96,4 %, ruotsinkielisiä 0,2 %, saamenkielisiä 0,1% muut kielet 3,3 %
  • Ikäjakauma: 0-14v. 19,3 %, 15-64v. 66,7 %, yli 64v. 14,0 %
  • Kunnallisvero: 20 %

Ympäristö ja asuminen

Aiemmin terva- ja lohikaupunkina tunnettu Oulu on vuosien saatossa kehittynyt pohjoisen Suomen metropoliksi, joka on merkityksellinen keskittymä myös koko Pohjois-Skandinavian alueella. Nykyään se on eläväinen ja monipuolinen asuin- ja työskentelypaikka luonnon helmassa.

Tämän Pohjois-Pohjanmaan pääkaupunki on ympäristöltään rikas. Kaupungissakin luonto on lähellä ja infrastruktuurissa se näkyy puistoina ja luonnonalueina. Keskustan läpi kulkeva Plaanaoja tuo oman viihtyvyysaspektinsa Oulun kaupunkiin. Se kiemurtelee läpi Oulun laskien Oulunjokeen. Kaupungin alueella on myös muita sisävesistöjä, kuten Pyykösjärvi, Kuivasjärvi, Niilesjärvi, Valkiaisjärvi ja Lylyjärvi. Merenrannassa on myös paljon viihtyisiä saaria, joista osa on asutettuja ja osa luonnontilaisia.

Asumiseen Oulussa on paljon vaihtoehtoja. Monipuolisesta asunto- ja tonttivalikoimasta löytyy jokaiselle sopiva asumus. Oulu on myös oivallinen paikka rakentaa oma unelmakoti, jos sellaista ei valmiina löydy. Keskustan ympäristö tarjoaa paljon vuokra-asuntoja ja kaupungista löytyy myös viihtyisiä omakotitaloalueita. Oulun kaupunki panostaa siihen, että kaikilla asukkailla on mahdollisuus laadukkaaseen, monipuoliseen ja kohtuuhintaiseen asumiseen.

Oulussa liikkuminen käy kätevästi joko joukkoliikenteen busseilla tai sitten omalla autolla. Oulu on tunnettu myös hyvistä ja mittavista pyöräteistään, joten työmatkat voi taittaa myös ympäristöystävällisesti polkupyörällä!

Koulutus

Oulu on opiskelijakaupunki isolla O:lla. Oulu on tunnettu Pohjois-Suomen monipuolisimpana ja suosituimpana opiskelukaupunkina. Se kattaa asukkaan opinnot esikoulusta yliopistoon. Oulun kunta tarjoaa laadukasta esiopetusta lapsille päiväkodeissa ja joidenkin koulujen tiloissa. Oulu on myös mukana Unicefin lapsiystävällinen kunta –hankkeessa, joka pyrkii edistämään ja huomioimaan lasten oikeuksia kunnan toiminnassa ja kehityksessä. Kaupunki onkin erinomainen paikka lapsiperheille.

Perusopetusta Oulussa tarjoaa 51 eri koulua, joista kaksi ovat erityiskouluja. Näiden lisäksi Oulussa toimii valtion ylläpitämä Oulun normaalikoulu. Yksityisiä peruskouluja kaupungissa on kolme: Oulun kristillinen koulu, Oulun steinerkoulu ja ruotsinkielinen Svenska Privatskolan i Uleåborg.

Oulun kaupunki ylläpitää kymmentä päivälukiota ja iltaisin toimivan aikuislukion. Kolme lukioista on erikoislukioita. Madetojan musiikkilukiossa voi käydä lukio-opinnot musiikkiin opiskeluun painottuen, Kastellin lukio painottuu urheiluun ja Oulun Lyseon lukiossa on käytössä International Baccalaureate –ohjelma, joka avaa ovia kansainväliseen opiskeluun ja siellä suurin osa kursseista opetetaan englanniksi. Oulussa on mahdollista suorittaa lukio-opinnot myös sähköisesti eLukiossa.

Ammattiopintoihin kaupungissa on tarjolla viidessä eri toimipisteessä. Ammatilliset koulut tarjoavat monipuoliset mahdollisuudet opiskella suoraan ammattiin ja päästä mukaan työelämään. Oulussa on mahdollisuus opiskella ammattiin myös oppisopimuskoulutuksella.

Korkeakouluopiskelun Oulussa mahdollistaa kolme laitosta: Oulun ammattikorkeakoulu, Oulun yliopisto ja Diakonia –ammattikorkeakoulu. Oulun Yliopistossa, voi opiskella peräti yli 70 eri tieteenalaa.Näiden lisäksi Oulussa voi opiskella monia taitoja kansanopistossa ja erilaisilla kunnan tarjoamilla kursseilla. Oulu on opiskelijakaupunki isolla O:lla

Työskentely

Oulu on vuodesta 1984 lähtien tunnettu nimellä teknologiakaupunki, kun kaupunginhallitus alkoi perustaa sinne teknologiakylää. Nykyisin nimellä Technopolis tunnettu alue on ”Pohjolan piilaakso” ja sinne on keskittynyt valtava määrä erityisesti telekommunikaation, elektroniikan, ohjelmistoteollisuuden, lääketieteen tekniikan ja biotekniikan yrityksiä. Technopoliksen alue on suuri työllisyyden keskittymä.

Teknologian lisäksi Oulu on eloisa teollisuuskaupunki. Puu-, paperi- ja terästeollisuus ovat siellä voimissaan ja tarjoavat lukuisia työpaikkoja. Oulun Nuottasaaressa sijaitsee esimerkiksi Stora Enson paperitehtaat.

Suomalaisen huippuosaamisen kotina Oulu on siispä monipuolinen työskentelykaupunki. Suurimpia palkkaajia siellä ovat Oulun kaupunki, Pohjois-Pohjanmaan sairaalapiiri, Nokia, Oulun yliopisto ja Stora Enso.

Kulttuuri ja vapaa-aika

Loistavien työskentelymahdollisuuksien lisäksi Oulu pitää sisällään monia huikeita kulttuuri- ja vapaa-ajan aktiviteetteja. Oulun kulttuurillinen keskus sijaitsee Kulttuuritalo Valveessa. Kulttuuritalon tiloissa järjestetään lukuisia tapahtumia vuodessa ja se tarjoaa puitteet monenlaiselle kurssitoiminnalle. Kulttuuritalon yhteydessä on muun muassa Konstilan työpaja, Valveen elokuvakoulu ja Valveen sanataidekoulu.

Oulun museossa pääsee ihailemaan sekä kotimaista että ulkomaalaista taidetta opastettuna sekä itsekseen. Suuren taidemuseon tarjontaan kuuluu myös taidekasvatusta kaiken ikäisille ja erilaisia taidetapahtumia ja –tempauksia. Oulussa sijaitsee myös Pohjois-Pohjanmaan museo.

Musiikin ystävät löytävät Oulun musiikkikeskuksesta ajanvietettä. Se on Oulun sinfonian koti ja siellä järjestetään kaikenlaisia musiikkispektaakkeleja. Oulun musiikkikeskus ja sinfonia tarjoavat myös musiikkiopetusta erityisesti nuorille.

Oulun kaupunginteatterissa on laaja valikoima teatterielämyksiä kaikille teatterista innostuneille. Teatterissa esitetään näytöksiä myös koko perheelle. Teatteri on Ouluun perustettu jo 1931, joten sillä on kaupungissa pitkät juuret.

Urheilun ystäville Oulusta löytyy lukuisia kauniita lenkkipolkuja ja ulkoilupuistoja. Oulussa on mitä mainioimmat puitteet pyöräilylle ja onkin tunnettu pyöräilykaupunkina. Yhteensä siellä on yli 600 km pyöräteitä. Kaupungista löytyy myös kolme uimahallia, kolme kunnallista jäähallia, seitsemän urheiluhallia ja lukuisia liikuntasaleja. Näissä toimivat erilaiset liikuntakerhot ja urheiluseurat. Talvisin ympäristöstä löytyy myös hienoja hiihtopaikkoja.

Oulussa sijaitsee kaiken tämän lisäksi tiedekeskus Tietomaa. Tietomaa on opettavainen vierailukohde kaiken ikäisille. Siellä on mahdollista järjestää esimerkiksi luokkaretkiä, synttäreitä ja kokous- tai koulutustilaisuuksia. Tietomaassa on myös vaihtuvia teematapahtumia ja –näyttelyitä.

Ulkoilmaihmiset löytävät aktiviteetteja Oulun kauniista maisemista esimerkiksi luontopoluilta, luonnonsuojelualueilta, virkistyspaikoilta, puistoista ja uimarannoilta. Kaupungissa on mahdollisuus myös veneillä ja kalastaa joko merellä tai sitten pienemmillä sisävesistöillä. Oulun luonto on hyvinvoivaa ja monimuotoista ja tarjoaa loistokkaat mahdollisuudet moninaiseen ulkoiluun. Kaupunki on tunnettu myös Kalajoen hiekkarannoista, joilla kesällä saa aikansa kulumaan meren kimallellessa aivan vieressä. Kalajoellakin järjestetään vuoden mittaan erilaisia tapahtumia.

Muuta Oulussa

Terveydenhuollosta Oulussa vastaa yhteensä yhdeksän eri terveysasemaa ja hyvinvointikeskusta. Näiden lisäksi lapsille ja nuorille kuuluu koulun yhteydessä kouluterveydenhoito.

Oululaisille kotikaupungin uutiset ja tiedot tapahtumista tuodaan myös postilaatikkoon Oulu-postin muodossa. Kaupungin sisäisiin asioihin on asukkaiden mahdollista päästä vaikuttamaan esimerkiksi erilaisissa yhdistyksissä ja valtuustoissa.

Oulu on myös onnistunut hyödyntämään vetovoimansa ja kasvattamaan asukkaidensa määrää. Tällä vuosikymmenellä Oulun asukasmäärä on kasvanut noin 4000 asukkaalla.

Oulu tunnetaan myös urheilukaupunkina ja erityisesti jääkiekkojoukkueesta Oulun Kärpistä, joka on koko pohjoisen oma joukkue. Oulun Kärpät on menestynyt viime vuosina sekä urheilullisesti että taloudellisesti ja se on onnistunut tuottamaan huippupelaajia Suomen maajoukkueeseen ja aina NHL:ään asti.