Myytävät asunnot Lappeenranta

Saimaan rannalla, Venäjän rajalla sijaitseva Etelä-Karjalan maakuntakeskus Lappeenranta on kaunis ja viihtyisä asuinpaikka. Paikkakunta onkin valittu vuonna 2009 imagoltaan Suomen neljänneksi parhaaksi. Lappeenranta on oiva opiskelukaupunki, perhekaupunki ja myös vaikka leppoisa eläkepäivien viettopaikka. Lappeenranta on jatkuvasti kovaa vauhtia kehittyvä kaupunki, joka aktiivisesti seuraa aikansa hermoa. Lappeenrannan naapurikunnat Suomessa ovat Imatra, Lemi, Luumäki, Miehikkälä, Ruokolahti ja Taipalsaari sekä Venäjän puolella Enso, Tienhaara ja Antrea.

Lappeenranta lukuina

  • Pinta-ala: 1 723,55 km²
  • Perustettu: 1649
  • Väkiluku: 72 806
  • Väestötiheys: 50,79 asukasta / km²
  • Lentokenttä: Lappeenrannan lentoasema
  • Suomenkielisiä 93,5 % ruotsinkielisiä 0,2 %, muut kielet 6,3 %
  • Ikäjakauma: 0-14v. 14,7 %, 15-64v. 64,1 %, yli 64v. 21,2 %
  • Kunnallisvero: 21 %

Ympäristö ja asuminen

Lappeenrannan kehittyvästä ilmapiiristä voi nauttia jokainen. Sieltä löytyy asumusta joka lähtöön. Kaupunki on asukasmäärältään Etelä-Karjalan suurin ja virallisen asukasmäärän lisäksi paikkakunnalla on lukuisia opiskelijoita, joka nostaa asukasmäärää entisestään. Lappeenranta on oiva opiskelukaupunki, perhekaupunki ja myös vaikka leppoisa eläkepäivien viettopaikka. Kaupungista löytyy monia upeita omistusasuntoja, sekä vuokrattavia koteja. Lappeenrannassa on mahdollista asua ydinkeskustan aktiivisessa ympäristössä tai sitten kaupungin ulkopuolella rauhallisemmissa lähiöissä ja asuinalueilla. Siellä onkin poikkeuksellisen paljon vaihtoehtoja valita itselleen sopiva asuinympäristö. Lappeenrannassa voit valita mitä tahansa kaupungin keskustan ja maaseudun välillä.

Lappeenrannan suuri valttikortti on sen loistavat yhteydet ympäri Suomea. Lappeenrannan lentoasemalta, joka on Suomen vanhin lentokenttä, on hyvät yhteydet Suomeen ja ulkomaille. Kaupungista pääsee liikkeelle kätevästi myös junalla eri puolille Suomea ja nykyään myös Venäjälle Allegro-junalla. Matka Lappeenrannasta Pietariin kestää ainoastaan puolitoista tuntia! Myös Lappeenrannan sisällä liikkuminen sujuu julkisen liikenteen linja-autoilla, tai sitten autolla, pyörällä tai jalan.

Kaupungissa panostetaan myös koko asukaskunnan voimin vihreään tulevaisuuteen. Kaupungin kehittymisessä yhtenä tärkeänä painopisteenä on ympäristön vaaliminen ja aina puhtaampi yhteisö. Kaupungissa sijaitseekin Suomen ensimmäinen tuulipuisto, sekä Kaukaan biovoimala, joka tuottaa suurimman osan kaupungin kaukolämmöstä.

Koulutus

Lappeenrannassa panostetaan lapsiin ja heidän hyvinvointiinsa. Varhaiskasvatuksessa keskitytään valmistamaan lapsia kouluelämään innostavin menetelmin turvallisessa ympäristössä. Varhaiskasvatusta Lappeenrannassa tarjoaa monet päiväkodit, päivähoitopaikat ja esikoulut.

Perusopetusta kaupungissa järjestetään 25 peruskoulussa. Kaupungin ylläpitämien koulujen lisäksi siellä toimii Steiner-koulu sekä Itä-Suomen suomalaisvenäläinen koulu, jossa painotetaan venäjän kieltä ja kulttuuria. Peruskoulutuksessa pyritään aina ottamaan huomioon oppilaiden yksilölliset tarpeet ja kiinnostuksen kohteet.Kaupungissa panostetaan myös koko asukaskunnan voimin vihreään tulevaisuuteen. Seitsemänneltä luokalta eteenpäin on mahdollista valita opinnoilleen jokin painotus, kuten luonnontiede-, liikunta-, taide- ja taito-, kieli-, hi-tech- tai jääkiekkopainotus. Lappeenrantalaisissa kouluissa tahdotaan, että oppilaat todella viihtyvät koulunpenkillä sekä kokevat aitoa oppimisen iloa!

Lappeenrannassa on mahdollista opiskella myös lukiossa. Lukiokoulutuksessa painotetaan nuorten kasvamista ja kehittymistä sivistyneiksi ja hyviksi yhteiskunnan ja tulevaisuuden työelämän jäseniksi. Kaupungissa toimii kaksi kaupungin lukiota: Lappeenrannan lyseon lukio sekä Kimpisen lukio. Jälkimmäisen yhteydessä toimii myös aikuislukio.

Paikkakunnalla opiskelutarjonta lukion tai ammattikoulun jälkeen on runsasta. Lappeenrantaan on perustettu yliopisto 60-luvun lopulla. Se on vuosien mittaan kasvanut suosituksi opiskelupaikaksi Suomessa ja se on saanut myös huomiota ulkomailla. Opiskelu Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa on innostavaa ja monipuolista. Korkeakouluopintoja Lappeenrannassa voi suorittaa myös Saimaan ammattikorkeakoulussa Sampossa sekä Maasotakoulussa. Myös korkeakoulumaailmassa keskitytään paljon ympäristökysymyksiin ja yliopistossa toimiikin Green Campus –toimintamalli, joka painottaa koulun vihreitä arvoja.

Työelämä

Lappeenrannan kehittyvään ilmapiiriin syntyy jatkuvasti uusia innovaatioita, jotka synnyttävät uusia yrityksiä ja sen johdosta myös uusia työpaikkoja. Lappeenrannassa on paljon yrityksiä, joista iso osa on myös mukana rakentamassa vihreämpää kaupunkia ja kestävää kehitystä.

Suuria työllistäjiä Lappeenrannassa ovat esimerkiksi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä ja Lappeenrannassa toimivat koulutuspaikat. Myös kaupunki itse työllistää isoa osaa väestöstä. Muita merkittäviä työllistäjiä ovat muun muassa Fazer makeiset ja UPM-kymmene Oyj. Kaukaan sellu- ja paperitehtaalla työskentelee lähes 700 henkilöä.

Kulttuuri ja vapaa-aika

Lappeenrannasta löytyy runsas tarjonta kaikenlaista kulttuuria jokaiselle asukkaalle. Kaupungin kehittyessä myös kulttuurin merkitys on kasvanut paikkakuntalaisten elämässä. Kiinnostavat tapahtumat ja tempaukset yhteistyössä paikallisten kulttuuritoimijoiden kanssa ovat Lappeenrantalaisen kulttuurielämän perusta. Suosittuja kulttuuritapahtumia kaupungissa ovat esimerkiksi Linnoituksen yö sekä lapsille ja nuorille suunnattu kansantanssitapahtuma Lasten Kalenat. Lasten Kalenat ovat koko maan suurin kansantanssitapahtuma ja se järjestetään joka toinen kesä. Myös vuosittainen nuorisotapahtuma Kaamospuhallus houkuttelee vuosittain suurta yleisöä.

Tärkein kulttuurikeskittymä Lappeenrannassa on vanha kaupunki, eli Lappeenrannan linnoitus. Se kiehtoo niin paikallisia kuin myös matkailijoita leppoisaan ajanviettoon kulttuurin keskellä. Siellä on helppoa tutustua Lappeenrannan vaiherikkaaseen historiaan sekä paikalliseen taiteeseen. Siellä järjestetään myös monenlaisia tapahtumia ja esimerkiksi kausimyyjäisiä. Sinne on keskittynyt myös paljon viihtyisiä ravintoloita ja kahviloita, joissa on mukava viettää aikaa yksin tai seurassa.

Kuvataiteella on vakaa paikkansa Lappeenrannan kaupungissa. Esimerkiksi valokuvataidetta pääsee siellä ihailemaan Galleria Pihatossa. Siellä Kaakkois-Suomen Valokuvakeskus pitää yllä omaa galleriaansa. Merkittävimmät Lappeenrannan taidemuseoista on Etelä-Karjalan museo ja Etelä-Karjalan taidemuseo. Myös esimerkiksi linnoituksen alueella sijaitsee pienempiä gallerioita.

Lappeenrannan kaupunginteatteri on erittäin suosittu ja esittää laadukasta näyttämötaidetta Lappeenrannan ytimessä. Teatterin valikoima on vaihteleva ja erittäin laaja. Siellä on tarjolla näytöksiä kaiken ikäisillä ja valikoimasta löytyy kotimaisen teatterin lisäksi myös ulkomaisia esityksiä. Tarjontaa myös aika ajoin rikastuttavat vierailuesitykset. Linnoituksessa toimii kesäisin myös kesäteatteri. Lappeenrannassa järjestetään myös useita musiikkitapahtumia ja tärkeimmät musiikkivaikuttajat kaupungissa ovat Lappeenrannan kaupunginorkesteri sekä Lappeenranta Big Band.

Taiteellisen puolen lisäksi Lappeenrannassa aika kuluu kuin siivillä urheilun ja ulkoilun parissa! Joukkueurheilu on tärkeässä osassa Lappeenrannassa ja paikalliset joukkueet ovat myös kovemmalla tasolla pärjänneet varsin mallikkaasti. Joukkueurheilua ja muita tilaa vaativia lajeja varten kaupungista löytyy liikuntasaleja ja –halleja. Kaupungissa on myös urheilukeskuksia, kuten Kimpisen urheilukeskus sekä Kisapuisto. Kaupungissa on myös lukuisia kuntosaleja ja uimahalli, mikäli kyseiset liikuntalajit tuntuvat sopivan paremmin itselleen.

Myös ulkoliikunnalle Lappeenranta on varsin oivallinen paikka. Kaupungin kauniissa maisemissa kelpaa lenkkeillä vuoden ajasta riippumatta. Kaupungin ulkopuolelta löytyy myös luontopolkuja ja metsäreittejä, joissa voi nauttia raikkaasta ilmasta ja luonnon hyvin välittömästä läheisyydestä. Pappilanniemen luontopolku on ehkäpä Lappeenrannan suosituin ja sen maastoon voi tutustua jopa erityisellä mobiilisovelluksella! Luonnossa voi harrastaa myös esimerkiksi frisbee-golfausta siihen tarkoitetuilla reiteillä ja radoilla. Myös Saimaan läheisyys tuo luonnossa liikkumiseen oman vivahteensa ja tarjoaa mukavia aktiviteetteja veden äärellä esimerkiksi veneilyn puitteissa.