Myytävät asunnot Kuopio

Kuopio sijaitsee luonnon ja vesistön keskellä
Kuopio sijaitsee luonnon ja vesistön keskellä

Kallaveden rannalla sijaitseva Kuopio on paljon muutakin kuin kalakukkoja. Tämä idyllinen savolaiskaupunki on Pohjois-Savon maakuntakeskus ja myös Itä-Suomen keskus ja suurin kaupunki. Kuopiota ympäröiviä kuntia ovat Juankoski, Lapinlahti, Iisalmi, Leppävirta, Rautavaara, Siilinjärvi, Suonenjoki, Tervo, Pielavesi ja Tuusniemi. Kaupunki on rauhallinen ja viihtyisä paikka niin opiskelijoille, lapsiperheille, kuin ikäihmisillekin. Kuopiosta löytyy kaunista luontoa ja kaupungin vilinää, eikä maaseutukaan ole kaukana.

Kuopio lukuina

• Pinta-ala: 3 740,10 km²
• Perustettu: 1775
• Väkiluku: 112 000 asukasta
• Väestötiheys: 40,35 asukasta / km²
• Lentokenttä: Kuopion lentoasema
• Suomenkielisiä 96,7 % ruotsinkielisiä 0,1 %, muut kielet 3,2 %
• Ikäjakauma: 0-14v. 15,2 %, 15-64v. 66,1 %, yli 64v. 18,7 %
• Kunnallisvero: 20,5 %

Ympäristö ja asuminen

Kuopion kaupunki panostaa asuntojen laadukkaan kunnon ylläpitoon ja viihtyvyyteen. Asuinympäristönä Kuopio on monipuolinen miljööltään, kulttuuritarjonnaltaan ja palveluiltaan. Siellä voi nauttia järvenranta-asumisesta, viihtyisistä lähiöistä ja omakotitaloalueista sekä urbaanista kaupunkiasumisesta. Kuopion kaupunki panostaa asuntojen laadukkaan kunnon ylläpitoon ja viihtyvyyteen.Kuopion alueella on myös rehtiä maalaismaisemaa, mikäli kaipaa kaupungista maaseudun rauhaan. Kuopiossa 85% väestöstä asuu kaupunkiolosuhteissa ja 15% maaseudulla.

Kuopiosta löytyy yhteensä yli 70 kaupunginosaa ja kylää. Tästä kirjosta löytyy asumusta kaiken kokoisille ja henkisille talouksille. Keskustan lisäksi Kuopion maaseutualue on jaettu viiteen kuntakeskukseen: Maaninka, Nilsiä, Riistavesi, Vehmersalmi ja Karttula. img_9407-1

Kuopion keskusta on ilmeeltään idyllinen ja viihtyisä. Kaupungissa on huomioitu Suomen upea luonto, mikä näkyy katukuvassa. Kuopio onkin yksi Suomen luonnonsuojelun kärkikaupungeista. Kaupungissa on lukuisia puistoja, metsiä ja muita upeita luonnonkohteita. Myös vesistöt värittävät Kuopion ulkonäköä. Kaupungin pinta-alasta kolmasosa onkin veden peitossa. Kuopiossa on myös luonnonsuojelualueita, joista vanhin ja tunnetuin on Puijon puistometsä. Kuopiossa kulkeminen käy kätevästi joukkoliikenteen kulkuvälineillä, omalla autolla, kävellen tai pyörällä. Kaupungissa panostetaan liikenneturvallisuuteen. Pyrkimyksenä on tehdä liikenteestä kaikille osapuolille turvallinen ja tasavertainen.

Koulutus

Pienille lapsille Kuopiossa on tarjolla laadukasta esiopetusta ja päivähoitoa. Hoitopaikoissa ja päiväkodeissa toteutetaan Terve lapsuus –hanketta, jonka pyrkimyksenä on edistää lasten hyvinvointia ja turvallista kasvuympäristöä. Kuopio onkin vuonna 2012 taloustutkimuksen mukaan ollut Suomen kaupungeista paras kasvuympäristö lapsille.

Kuopion kaupunki ylläpitää 39 peruskoulua, jotka tarjoavat hyvät lähtökohdat jatko-opiskeluun. Kuopiossa on näiden lisäksi erityisopetuksen yksiköitä, sekä yksityisiä oppilaitoksia, kuten Steinerkoulu Virkkula ja Kuopion kristillinen yhtenäiskoulu. Kuopiosta löytyy hyvät puitteet myös lukio- ja ammattikouluopinnoille. Kuopiossa toimii yhteensä viisi päivälukiota: Kallaveden lukio, Kuopion klassillinen lukio, Kuopion Lyseon lukio, Kuopion taidelukio LUMIT ja Nilsiän lukio. Kouluissa on omat painotuksensa ja Lyseon lukiossa on myös kansainvälinen IB-lukio. Näiden oppilaitosten lisäksi Kuopiossa toimii aikuislukio. Ammatillisen puolen opiskelua Kuopiossa voi harjoittaa Savon ammatti- ja aikuisopistossa.
Kaupungissa toimii lisäksi Itä-Suomen yliopisto, Snellman-kesäyliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulun kuntayhtymä sekä Humanistisen ammattikorkeakoulun Kuopion yksikkö. Kuopion kaupunki tarjoaa myös mahdollisuuden opiskeluun kansalaisopistossa.

Työskentely

Kuopio on hyvä ja monipuolinen paikka työskennellä. Itä-Suomen yhtenä suurimpana kasvukeskuksena Kuopioon on keskittynyt paljon yrityksiä, jotka tarjoavat kunnan asukkaille työmahdollisuuksia. Kaupungin työmarkkinat ovat alati muovautuvat ja uusia työpaikkoja syntyy koko ajan. Kuopiossa panostetaan palveluiden ja erilaisten yritysten moninaiseen kirjoon ja jokainen yritys alasta riippumatta on kaupungille merkityksellinen. Kuopio on hyvä ja monipuolinen paikka työskennellä. Yhteensä Kuopiosta löytyy yli 5000 yritystä ja yhteisöä Panostuksen kohteena on myös erityisesti nuorten ja pitkään työttöminä olleiden työllistäminen.
Kuopiossa eniten työllistäviä aloja ovat terveys- ja sosiaalialat, kauppa-, majoitus-, ja ravitsemustoiminta sekä julkinen hallinto ja koulutus. Viime vuosina erityisesti matkailu on luonut Kuopioon paljon uusia työpaikkoja.

Kulttuuri ja vapaa-aika

Kulttuuritarjonta Kuopiossa on loputonta. Kuopiolle ominainen tunnuspiirre on keskustori, jonka ympärille kaupallinen toiminta on keskittynyt. Torilta voi löytää jos jonkinlaista nähtävää ja ostettavaa, mutta tunnetuin juttu Kuopiossa on totta kai kalakukot ja lihapiirakat. Torin laidalla sijaitsee myös vuonna 1902 syntynyt kauppahalli, joka on suosittu vierailupaikka sekä paikallisten että vierailijoiden keskuudessa. Kuopiosta löytyy kauppahallin ohella monia historiallisia rakennuksia, joista jokaisella on oma tarinansa kerrottavana.

Taidetta kaupungissa pääsee ihailemaan muun muassa Kuopion taidemuseossa. Museo keskittyy erityisesti alueen omiin taiteilijoihin menneisyyden klassisesta taiteesta nykypäivän moderneihin teoksiin. Taidemuseon tiloja ja palveluita on mahdollista käyttää hyödyksi myös ryhmätilaisuuksissa. Kuopiossa toimii myös ammattitaiteilijoiden yhdistys ARS LIBERA, jonka tavoitteena on tukea ja tehostaa näyttelytoimintaa ja taiteilijoiden toimeentuloa. Kaupungissa on mahdollista harrastaa kuvataidetta myös erilaisilla kursseilla.

Teatteri on Kuopiossa kukoistuksessaan. Kuopion kaupunginteatteri tarjoaa viihdettä kaiken ikäisille ja mielisille ympäri vuoden. Kyseinen teatteri on Itä-Suomen suurin teatteri ja se on erityisen tunnettu huippulaadukkaasta musiikkiteatterista. Teatterin yhteyteen on rakennettu myös ulkoilmanäyttämö, joka toimii monien kesäisten esitysten puitteina. Kaupunginteatterin lisäksi Kuopiosta löytyy myös palkittu tanssiteatteri Minimi, joka esittää taidettaan myös kaduilla, ravintoloissa ja erinäisissä tapahtumissa. Myös Kuopion ylioppilasteatteri tuo oman ennakkoluulottoman ja raikkaan kattauksensa kaupungin teatterivalikoimaan. Kesäisin tarjolla on myös esityksiä monissa kesäteattereissa.
Mikäli kulttuuritarjontaa mieluummin tutustuu ulkoilmakohteisiin ja urheilumahdollisuuksiin, löytyy niitäkin runsaasti.

Kaupunki on tunnettu urheilukaupunkina ja erilaisiin lajeihin löytyy laadukkaat puitteet. Pallokentät, uimarannat, urheiluhallit ja kuntosalit mahdollistavat monipuolisen liikunnan. Talvisin Puijon ja naapurikaupunki Nilsiän Tahkovuoren maisemat kutsuvat hiihtämään, laskettelemaan ja moottorikelkkailemaan, kun taas kesäisin miljöö soveltuu esimerkiksi golfiin ja ratsastukseen. Puijolta löytyy lisäksi hyppyrimäkiä, joissa on kisattu maailman cupin kisojen merkeissä aina viime vuosiin asti.

Kaupungissa toimii myös aktiivisesti erilaisia urheiluseuroja ja yhdistyksiä. Tunnetuimpia Kuopion palloseura Kups ja jääkiekon SM-liiga seura Kalpa. Kuopiossa veden läheisyys tuo myös omat ulkoiluaktiviteettinsa mukaan tarjontaan. Järvimaisemat soveltuvat hyvin myös veneilyyn ja mökkeilyyn tai ihan vain reippailuun veden äärellä.

Muuta Kuopiosta

Kuopio kaupunkina pitää hyvää huolta asukkaistaan. Muun muassa Terve Kuopio –hanke pyrkii kuntalaisten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Hanke ottaa huomioon kaikki ikäryhmät ja ihmisten erityistarpeet. Kuopio myös edustaa Suomea WHO:n Healthy Cities –verkostossa.