Myytävät asunnot Jyväskylä

Jyväskylän kaupunki tunnetaan parhaiten oivallisena opiskelukaupunkina. Opiskelun lisäksi Jyväskylä toki tarjoaa hyvät puitteet myös perheille, työtätekeville ja eläkeläisille. Kaupunki on viime vuosina kehittynyt ja kasvanut hurjaa vauhtia ja jatkaa edelleen. Jyväskylä on yksi merkittävimmistä Suomen kasvukeskuksista. Naapurikuntinaan Jyväskylällä ovat Joutsa, Toivakka, Jämsä, Luhanka, Muurame, Petäjävesi, Laukaa ja Uurainen.

Jyväskylä lukuina

  • Pinta-ala: 1 466,35 km²
  • Perustettu: 1837
  • Väkiluku: 136 934
  • Väestötiheys: 116,9 asukasta / km²
  • Suomenkielisiä 95,5 % ruotsinkielisiä 0,2 %, muut kielet 4,2 %
  • Ikäjakauma: 0-14v. 16,2 %, 15-64v. 67,3 %, yli 64v. 16,5 %
  • Kunnallisvero: 20 %

Ympäristö ja asuminen

Jyväskylän keskusta on vilkas ja suuri osa liikkeistä ja palveluista on keskittynyt sinne. Jyväskylä tarjoaa hyvät puitteet perheille, työtätekeville ja eläkeläisille Keskustan läpi kulkee yksi Suomen ensimmäisistä kävelykaduista. Kävelykadusta onkin tullut asukkaiden suosima kohtaamis- ja ajanviettopaikka, jossa järjestetään usein myös kulttuuritapahtumia ja erilaisia tempauksia. Keskustan alueella sijaitsee kauppakeskuksia, ravintoloita ja kahviloita. Kaupungin rakenne on suunniteltu tiiviiksi, jotta kaikki palvelut olisivat ihmisiä lähellä ja helposti saatavilla.

Kaupungin talot ovat suureksi osaksi moderneja kerrostaloja, eikä Jyväskylän vanhoista 1900-luvun alussa rakennetuista puutaloista ole enää paljon jäljellä. Kerrostaloasumisen rinnalla Jyväskylästä löytyy myös rauhallisia lähiöitä ja maaseutua. Kaupungissa vuokra-asuntoja tarjoavat yksityiset tahot ja kaupunki. Vuokra-asuntoja kaupungissa on yhteensä n. 27 800.
Jyväskylästä löytyy asumismuoto varmasti kaikkiin erilaisiin elämäntilanteisiin ja erilaisille talouksille.

Keskustan vilinän vastapainoksi Jyväskylässä myös luonto on lähellä. Jyväskylässä myös luonto on lähellä Keskustasta lyhyen kävelymatkan päästä löytyy metsiä ja puistoja. Merkittävä lisä Jyväskylän kaupunkikuvassa on Jyväsjärvi, jonka ylitse on rakennettu Kuokkalan silta. Silta yhdistää Kuokkalan ja Lutakon kaupunginosat.

Jyväskylän kaupunki panostaa metsien suunnitelmalliseen käyttöön ja hoitoon. Kaupungin metsiä on yhteensä noin 8000 hehtaaria. Myös lukuisat puistot koristavat Jyväskylän miljöötä. Näistä vanhimpia ovat Kirkkopuisto, Cygnaeuksenpuisto ja Lounaispuisto. Kaupungin uusissa osissa on myös upeita moderneja puistoja, kuten Lutakonpuisto.

Koulutus

Pienille lapsille on Jyväskylässä tarjolla laadukasta varhaiskasvatusta kunnan järjestämänä ja yksityisellä puolella. Kaupungissa on runsaasti kerhoja, päiväkoteja, perhepäivähoitajia ja esikouluja, mistä valita sopivin omalle jälkikasvulle. Jyväskylässä on myös viisi perhepuistoa ja monia perhekahviloita.

Perusopetusta Jyväskylässä on tarjolla lukuisissa oppilaitoksissa eri puolilla kaupunkia. Myös peruskoulun jälkeisten opintojen vaihtoehdot ovat Jyväskylässä monipuoliset. Jyväskylässä toimii kolme lukiota: Jyväskylän Lyseon lukio, Schildtin lukio ja Jyväskylän aikuislukio. Kaupungissa on mahdollista suorittaa ammatillinen tutkinto. Oman alan voi löytää 22 alan perustutkintovalikoimasta.

Jyväskylä on hyvä paikka jatko-opinnoille. Kaupunki on tunnettu Jyväskylän yliopistosta. Koulu tarjoaa loistavat mahdollisuudet korkealaatuiseen akateemiseen opiskeluun. Yliopiston lisäksi kaupungista löytyy Jyväskylän ammattikorkeakoulu, humanistinen korkeakoulu ja puolustusvoimien Ilmasotakoulu. Jyväskylä on yksi Suomen vilkkaimmista opiskelukaupungeista ja sen ansiosta kaupunkikuva on myös kansainvälistynyt. Kaupungista löytyy myös aikuis- ja kansalaisopistoja, joissa on mahdollisuus kouluttautua.

Työskentely

Jyväskylän alueen suurin työntarjoaja on itse Jyväskylän kaupunki. Kaupungille työskentelee yli 7000 eri alojen osaajaa. Jyväskylässä palvelutarjonta on poikkeuksellisen suuri ja monipuolinen, joten myös työpaikkoja on tarjolla runsaasti erilaisilta aloilta. Vetovoimainen vilkas kaupunkikeskittymä luo myös hyvät puitteet uusien yritysten aloittamiselle ja Jyväskylässä on tarjolla runsaasti huippuosaavaa ja korkeasti koulutettua työvoimaa.

Kulttuuri ja vapaa-aika

Keskustan ytimessä on hurjan paljon erilaisia ajanviettomahdollisuuksia. Keskustan ytimessä on hurjan paljon erilaisia ajanviettomahdollisuuksia. Runsas ostos- ja palvelutarjonta houkuttelee viettämään kiireetöntä kaupunkipäivää. Keskusta muodostuu alueista Jyväsjärvi, Harju, Seminaarinmäki ja Aren aukio. Keskustakokonaisuus on pullollaan kulttuuritarjontaa, ravintoloita, ostospaikkoja, kahviloita sekä erikoisliikkeitä.

Kulttuurin ystäville Jyväskylästä löytyy menoa jos jonkinlaista. Museotarjonta on kaupungissa laaja. Jyväskylässä voi vierailla esimerkiksi Suomen käsityön museossa, Keski-Suomen ilmailumuseossa, Alvar Aalto –museossa sekä Suomen kansallispukukeskuksessa. Monissa kaupungin museoista järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja työpajoja, joissa vierailija pääsee todenteolla kokemaan kulttuurielämyksen. Taidetta tarjolla on edellä mainittujen lisäksi tarjolla gallerioissa ympäri Jyväskylää ja moniin ravintoloihin ja baareihin on myös sijoitettu taidenäyttelyitä. Jyväskylän taidemuseossa on monipuolinen kokoelma pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä, joten sinne sopii suunnata, jos tahtoo laajan taidekatsauksen yhden katon alla.

Mikäli kiinnostuksen kohteena on teatteri, on Jyväskylä oikea paikka! Kaupungissa on runsaasti harrastajateatteritoimintaa, joten mikäli tahtoo itse kokea lavan huuman, kannattaa tutustua teatteriseurojen toimintaan. Ammattiteatteria Jyväskylässä on tarjolla kattava valikoima ja kesäisin teatterin taikaa voi kokea myös monissa kesäteattereissa. Myös esimerkiksi hetkessä syntyvää improvisaatioteatteria ja erilaisia teatterityöpajoja pääsee kokemaan Jyväskylässä. Voit kaupungissa tutustua myös musiikki- ja tanssitaiteeseen.

Taiteiden lisäksi Jyväskylä on oivallinen kaupunki urheilulle. Kaupunki tarjoaa laadukkaat puitteet monille urheilulajeille ja liikunnallisiin vapaa-ajan vietteisiin. Urheilua luonnon lisäksi voi harrastaa myös urheiluhalleissa ja keskuksissa. Jyväskylästä löytyy muun muassa keilahalleja, uimahalleja ja palloiluhalleja. Myös esimerkiksi pyöräilijöille kaupunki on varsin loistava. Hyväkuntoisten pyöräteiden lisäksi kaupungista löytyy pyöräilyyn otollisia maastoreittejä sekä Bikepark Laajavuori, jossa on vaihtoehtoja kaikenlaisille ja kaiken tasoisille pyöräilyn ystäville. Ja mikäli pyörää ei löydy omasta takaa, on Jyväskylässä useita paikkoja, joista niitä voi vuokrata. Maastopolut ovat myös sopivia lenkkeilyyn ja maastojuoksuun ja kauniit luonnonmaisemat tuovat vaihtelua salitreenille.

Luontoihmisille kaupunki tarjoaa sielua hiveleviä maisemia virkistäytymiseen. Keskustastakaan ei metsään ole kuin kivenheitto ja metsistä löytyy seikkailijoille retkipolkuja ja jos seikkailunhalua ei niin paljoa löydy, on mahdollista osallistua myös opastetuille luontoretkille. Jyväskylä on siispä täynnä linnunlaulun ja metsän kohinan täyteisiä elämyksiä. Kaupungin seudun vesistöt myös tarjoavat oivallisen mahdollisuuden veneilyyn, kalastukseen ja muihin vesiaktiviteetteihin. Satama-alueelta löytyy myös risteilijälaivasto, ravintolalaivoja ja saunalauttoja. Esimerkiksi Mämminiemessä voi myös ottaa hyödyn kaupungin ylläpitämistä yleisistä saunoista. Jyväskylä siispä tarjoaa ajanvietettä jokaiselle yksilölle ja myös vaikkapa harrastusryhmille tai työporukoille.

Muuta Jyväskylästä

Jyväskylän suuria ylpeydenaiheita korkean koulutustason ja kauniin luonnon lisäksi ovat kaksi Unescon maailmanperintökohdetta Petäjäveden vanha kirkko, joka on upea puuarkkitehtuurin taidonnäyte 1700-luvulta sekä Oravivuoren kolmiomittaustorni, joka on 1800-luvulla rakennettu tutkimuskeskus.

Jyväskylässä on järjestetty Suomen rallia, jo vuodesta 19512 alkaen aina näihin päiviin asti. Jyväskylän Suurajoinakin tunnettu tapahtuma kantaa nykyään nimeä Neste Rally ja se on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä rallin MM-sarjan osakilpailuna. Tapahtuma kerää runsaasti vieraita Jyväskylään viikonlopun ajaksi eri puolilta Suomea ja maailmaa.