Myytävät asunnot Helsinki

Tennispalatsi Kampissa
Tennispalatsi Kampissa

Itämeren rannikolla sijaitseva pääkaupunkimme Helsinki on maamme suurin kasvukeskus. Reilulla 600 000 asukkaallaan Helsinki on myös Suomen ja samalla Pohjoismaiden kolmanneksi suurin kunta. Koko Helsingin seudulla on noin 1,4 miljoonaa asukasta ja se onkin Suomen ainoa niin sanottu metropoli eli suurkaupunki.

Helsinki on Suomen talouden ja liike-elämän keskus ja kaupungista löytyy monen suomalaisen suuryhtiön pääkonttori. Helsingin vetovoima on vahvaa ja yrityksien lisäksi se vetää puoleensa asukkaista sekä kotimaasta että ulkomailta. Väkiluku kasvaa vuosittain reilulla 10000 asukkaalla.

  • Väkiluku 627033 asukasta, Helsingin seudulla 14 kunnan alueella yhteensä 1420284 asukasta.
  • Väestötiheys 2931 as./km²
  • Kunnallisvero 18,50%
  • Perustettu 1550
  • Lentoasema Helsinki-Vantaa
  • Neliöhinta keskimäärin 4200 euroa
  • Asuntoja noin 350 000
  • Muuttovoitto 7311 asukasta vuonna 2014
  • Päiväkodit Helsingissä on 336 kunnallista suomen tai ruotisinkielistä päiväkotia eri puolilla kaupunkia ja lisäksi 97 yksityistä muun muassa englannin kielisiä ja liikuntapainotteisia päiväkoteja
  • Koulujen määrä Helsingissä on 91 suomenkielistä ja 17 ruotsinkielistä peruskoulua, 39 lukiota, 14 ammattillista oppilaitosta, 5 ammattikorkeakoulua (Arcada, Metropolia, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Humanistinen ammattikorkeakoulu) , 4 yliopistoa (Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, Hanken ja Taideyliopisto), Helsingin seudun kesäyliopisto, Maanpuolustuskorkeakoulu

Asunnot Helsingissä

Helsinki on kerrostalovaltainen kaupunki. Kerrostaloja kaikista Helsingin asunnoista on peräti 86 prosenttia. Helsingissä ihmiset asuvat niin sanotusti pienesti. Kaksioissa tai sitä pienemmissä asuinnoissa asuu noin 60 prosenttia asukkaista. Asuntojen keskikoko Helsingissä on 69,2 m2. Helsingissä on omistus- ja vuokra-asuntoja yhtä paljon.

Asuinalueista Alppila on nuoremman väestön yksi suosikkikaupunginosista ja sieltä löytyykin keskimäärin kaupungin pienimmät myytävät asunnot, jotka ovat pääosin yksiöitä. Vanhempaa sukupolvea asuu eniten Maunulassa, jossa valtaosa asunnoista on 1950 ja 1970-luvulla rakennettuja kerrostaloja. Lapsiperheiden suosikkialueita on erityisesti Viikin Latokartano, jonne on rakennettu 2000-luvulla runsaasti uusia kerrostaloja.

Asuntojen hinnat

Helsinki on Suomen kalleinta asuinseutua. Helsingin vetovoima ja halu asua siellä näkyy voimakkaasti myytävien asuntojen hinnoissa. Keskimääräinen neliöhinta kohoaa Helsingissä noin 4200 euroon.

Keskimäärin neliöhinta on Helsingissä 4200 euroa.Helsingissä on 59 eri kaupunginosaa ja asuntojen neliöhinnoissa suuria vaihteluja eri alueiden välillä. Jos keskustan tuntumassa vaikkapa Töölössä tai Kaivopuistossa asunnosta saa maksaa keskimäärin noin 7000 euroa neliöltä, niin vastaavasti Kontulasta tai Jakomäestä kodin voi hankkia noin 2000 euron neliöhintaan.

Keskustan alueiden lisäksi suosittuja asuinalueita ovat kaupunginosat, joilla on hyvät kulkuyhteydet esimerkiksi juna- tai metroyhteys alueen ja keskustan välillä. Näitä kaupunginosia ovat muun muassa Haaga, Kallio, Kaisaniemi, Lauttasaari, Munkkiniemi, Pasila, Pitäjänmäki, Ruoholahti, Sörnäinen, Töölö ja Vuosaari. Näillä alueilla esimerkiksi Kalliossa myytävien asuntojen hinnat ovat kohonneet reilusti ja hinnat ovat jo niin korkealla, että kiinnostus on laajentunut naapurikaupunginosiin muun muassa Vallilaan ja Alppilaan.

Helsingin naapurikunnat esimerkiksi Kauniainen, Sipoo, Espoo, Vantaa, Kirkkonummi, Porvoo ja Järvenpää ovat hyötyneet Helsingin vaikutuksesta. Esimerkiksi metroliikenteen laajeneminen läntiseen Helsinkiin ja Espooseen ovat vaikuttaneet positiivisesti alueiden imagoon ja sitä kautta myös asuntojen hintoihin. Helsingin naapurikunnissa asuntojen keskimääräiset neliöhinnat ovat korkeammat kuin muissa Suomen isoimmissa kaupungeissa esimerkiksi Turussa tai Tampereella.

Helsingissä voi joutua tinkimään asumisen tasosta, laadusta ja asuinneliöistä, mutta vastineeksi saa suurkaupungin sykkeen, palvelut ja mahdollisuudet, joita ei vastaavasti toisella puolella Suomea löydy, vaikka myytävät asunnot olisivat selvästi edullisemmat.

Mikäli niin sanotusti maaseudun rauhaa kaipaa, niin se ei ole loppujen lopuksi kovin kaukana. Kun kiipeät Helsingin korkeimmalle paikalle noin 90 metrin korkeudelle merenpinnasta kohoavalle Malminkartanon täyttömäen huipulle, näet maaseutua.

Kaupunginosat

Keskusta

Google Maps: Helsinki+Rautatientori Helsingin keskusta

Helsingin keskustassa on puolet kaupungin kaikista toimistotyöpaikoista ja noin kymmenen prosenttia kaupungin kaikista työpaikoista. Tämä tekee erinomaisten palveluiden ohella keskustasta suositun asuinpaikan, mikä pitää keskusta-alueen asuntojen neliöhinnat luonnollisesti korkealla. Helsingin keskustassa suosittuja asuinalueita ovat muun muassa Kamppi, Punavuori, Ullanlinna.

Kamppi

Google Maps: Helsinki+Kamppi Kamppi kuuluu Helsingin ydinkeskustaan

Kamppi on kaupunginosa aivan ydinkeskustan tuntumassa Mannerheimintien länsipuolella, josta se ulottuu länteen päin Hietalahteen asti. Suuri yleisö tietää Kampista ostoskeskuksen, tennispalatsin ja linja-autoaseman, mutta Kamppi on myös reilun 10000 asukkaan asuinalue.

Kampin keskustan läheinen rakennustuotanto on melko modernia. Tästä hyvä esimerkki on Kampin ostoskeskuksen yhteydessä olevat kerrostaloasunnot. Mitä lähemmäksi Hietalahtea siirrytään, niin asuntotuotanto muuttuu vanhemmaksi. Joukossa on arvoasuntoja, jotka ovat hyviä sijoituskohteita ja joissa on mukava asua. Kampissa on aiemmin asunut muun muassa presidenttimme Kekkonen ja siitä muistona on Urho Kekkosen katu.

Asuntojen myyntihinnat ovat Kampissa korkeatMyös asuntojen myyntihinnat ovat Kampissa korkeat. Yksiöiden keskineliöhinta on noin 7800 euroa viime vuosina toteutuneissa asuntokaupoissa. Yksiön toteutuneet myyntihinnat ovat vaihdelleet 6000 euron ja jopa 10000 euron välillä.

Kaksion saa Kampista suhteessa edullisemmin kuin yksiön. Kaksioiden keskihinta toteutuneiden asuntokauppojen perusteella on noin 5800 euroa. Asuntojen hinnat vaihtelevat enemmän kuin yksiöissä ja kaksion on saanut omakseen halvimmilla noin 3000 euron ja kalleimmillaan reilulla 9000 euron neliöhinnalla. Isompien asuntojen neliöhinnat kolmiosta viisikoihin liikkuvat noin 5000 euron tietämillä.

Punavuori

Google Maps: Helsinki+Punavuori Punavuori sijaitsee kivenheiton päässä keskustasta

Punavuori on yksi Helsingin halutuimmista asuinpaikoista. Punavuoren liikenneyhteydet ja sijainti aivan ydinkeskustan tuntumassa tekee sitä houkuttelevan asuinalueen. Keskustan palvelut ovat lähellä ja niitä täydentää sopivasti Punavuoren omat pienet erikoisliikkeet, kahvilat ja ravintolat. Punavuoren asunnoissa pääpaino on kerrostaloissa, mutta myös vanhaa puutalotuotantoa on joukossa.

Asuntojen neliöhinta on keskimäärin 6000 euroa.Punavuori on yksi Helsingin kalleimmista alueista. Toteutuneiden kauppahintojen keskiarvo yksiöissä 2010-luvulla on ollut noin 6500 euroa yksittäisen asunnon neliöhinnan vaihdellessa 4000 eurosta reiluun 10000 euroon. Kaksioiden keskihinta on ollut noin 6000 euroa neliöltä. Kaksion on saanut edullisimmillaan Punavuoresta noin 4000 euron neliöhinnalla. Kalleimmillaan kaksion neliöhinta on noussut todella korkealle reiluun 13000 euroon. Punavuoren alueen isoimmissa asunnoissa keskineliöhinta myydyissä asunnoissa on ollut noin 6000 euroa.

Ullanlinna

Google Maps: Helsinki+Ullanlinna Arvoalue aivan keskustan vieressä

Asunto Ullanlinnasta on monen haave. Harvalla siihen on kuitenkaan mahdollisuus. Alueen asunnot ovat jugendhenkisiä arvoasuntoja puistomaisissa maisemissa Helsingin keskustan välittömässä läheisyydessä. Ullanlinnassa on asukkaita noin 10000. Ullanlinnastan erinomaiset yhteydet keskustaan ja muualle Helsinkiin usealla eri raitiovaunulla. Ullanlinnasta löytyy myös isompia asuntoja.

Keskimäärin kaksiosta joutuu maksamaan noin 6500 euroa neliöltä.Helsingin Ullanlinnan asunnot ovat arvossaan. Toteutuneiden asuntokauppojen mukaan neliöhinnat ovat olleet korkeimmillaan jopa lähellä 15000 euroa Ullanlinnan kolmioissa ja neliöissä, vaikka keskihinta on liikkunut noin 7000 eurossa neliöltä. Keskihinta alueen asuntokaupoissa on ollut toki maltillisempi. Yksiöitä on myyty keskimäärin 6000 euron neliöhinnalla. Kaksioissa keskihinta on ollut noin 6500 euroa neliöltä.

Kallio

Google Maps: Helsinki+Kalli Kallio sijaitsee kilometrin kahden päässä keskustasta

Kalliossa asunnot ovat pääosin kerrostaloja ja niiden asunnot enimmäkseen yksiöitä ja kaksioita. Kallio on ollut jo pitkään suosittu asuinpaikka erinomaisien yhteyksien ja palvelutarjontansa ansiosta. Kalliosta on hyvä lähteä liikkeelle, olitpa menossa keskustaan tai vaikka pidemmällekin.

Kalliossa on kattavat peruspalvelut muun muassa lääkäriasema, kouluja ja kirjasto. Kallion baarit ja ravintolat ovat maankuuluja. Kallion elämänmeno onkin innoittanut useampaa kirjailijaa ja lauluntekijää, joiden tuotoksissa voimme sekä lukea että kuulla tarinoita Kalliosta. Taiteilijat ovat ottaneet Kallion omakseen myös asuinpaikkana.

Kallion kaupunginosa on taiteilijoiden lisäksi suosittu erityisesti opiskelijoiden ja nuorten aikuisten keskuudessa. Monen nuori ostaa ensiasuntonsa juuri Kalliosta.

Kallion myyntihinnat ovat noin 4000 euroa neliöltä.Kalliossa asuntojen myyntihinnat ovat kohonneet viime vuosina reilusti. Alueen keskineliöhinta on asettunut noin 4800 euron tasolle. Edullisimmalla neliöhinnalla eli reilulla 4000 eurolla saa Kalliosta omakseen kolmion tai neliön. Pienemmistä asunnoista voi joutua maksamaan selvästi kovempaa neliöhintaa. Kaksioissa keskihinta liikkuun noin 4500 euron tasolla. Yksiöiden keskineliöhinta on noin 5100 euroa. Kalleimpien yksiöiden neliöhinta on Kalliossa reilut 8000 euroa ja se alkaa olla jo lähellä aivan keskustan asuntojen neliöhintoja.

Töölö

Google Maps: Helsinki+T%C3%B6%C3%B6l%C3%B6 Etutöölö on käytännössä keskustan jatketta

Töölön asuntomarkkinat ovat monipuoliset ja sieltä löytyy sekä uudempaa että vanhempaa asuntotuotantoa. Nuoremmasta asuntokannasta löytyy pienenpää asuntoja, kun taas vanhempi asuntokanta koostuu isommista arvoasunnoista. Töölössä asuu noin 30000 asukasta, jotka voivat nauttia jostain suuremmasta.

Töölön sijainti ja palvelut ovat erinomaiset. Harvassa kaupunginosassa on vastaavia palveluita kuin Töölössä. Töölön alueelta löytyvät muun muassa Oopperatalo, Finlandia-talo, Kansallismuseo, eduskuntatalo ja Olympiastadion. Lisäksi keskustan palvelut ovat kuin käden ulottuvilla. Töölö on myös leikkisästi sanottu eräänlainen sivistyksen kehto, koska siellä on kolme merkittävää oppilaitosta, Svenska Handelshögskolan, Sibeliusakatemia ja Helsingin kauppakorkeakoulu.

Töölössä neliöhinta on liikkunut noin 6000 euron tienoilla.Töölön alueella toteutuneiden myyntihintojen keskiarvo on ollut noin 6000 euroa viimeisten vuosien aikana vanhoissa asunnoissa. Vanhemmat yksiöt ovat maksaneet keskimäärin 6400 euroa neliötlä ja kaksiot vastavasti 5800 euroa. Isommissa asunnoissa neliöhinnat ovat olleet kolmioissa keskimäärin 5500 euroa ja neliöissä 5300 euroa. Niin sanottujen viisikkojen hinnat liikkuvat keskimäärin hieman yli 5000 eurossa neliöltä. Isompien 5-7 huoneen asuntojen keskihinta toteutuneissa asuntokaupoissa on ollut noin 4000-5000 euroa neliötä kohden.

Töölön asuinalueen uudemmassa asuntotuotannossa neliöhinnat ovat selvästi korkeammat toteutuneissa asuntokaupoissa ja keskihinta on ollut noin 9200 euroa. Uuden yksiön on Töölöstä voinut ostaa keskimäärin 12000 euron neliöhintaan. Kaksion on saanut omakseen Töölöstä noin 9500 euron neliöhinnalla. Kolmioissa uudistuotannon keskihinta on ollut 8500 euroa neliöltä. Uudet neliöt Töölöstä on myyty keskimäärin 11000 euron neliöhinnalla.

Munkkiniemi

Google Maps: Helsinki+Munkkiniemi Munkkiniemen etäisyys keskustaan on noin 5 km.

Munkkiniemi on 17000 asukkaan kaupunginosa Helsingin länsiosissa. Munkkiniemessä on paljon yrityksiä ja siellä on tarjota noin 7000 työpaikkaa. Munkkiniemi on hyvien liikenneyhteyksien varrella ja sieltä on hyvä lähteä matkaan, olitpa matkalla 5 kilometrin päähän keskustaan tai vaikkapa Turkuun.

Keskimäärin neliöhinta on noin 4800 euroa.Munkkiniemessä toteutuneiden asuntokauppojen keskimääräinen neliöhinta on 4800 euroa. Yksiöissä neliöhinnat ovat alueen korkeimmat ja ne nousevat keskimäärin 5400 euroon. Kaksioissa, kolmioissa ja neliöissä sekä kuuden huoneen asunnoissa neliöhinnat ovat keskenään lähes samalla tasolla ja omaan kotiin pääset noin 4700 euron neliöhinnalla. Viisikoissa neliöhinta on hieman korkeampi eli 4900 euroa neliöltä.

Vuosaari

Google Maps: Helsinki+Vuosaari Metrolla puolessa tunnissa keskustaan.

Vuosaari on yksi Helsingin suosituimmista asuinalueista. Vuosaari sijaitsee itäisessä Helsingissä ja se on metrolinjan pääteasema idässä. Vuosaaressa on asukkaita yhtä paljon kuin keskisuuressa kaupungissa eli noin 37000 ja pinta-alaltaan se on Helsingin suurin kaupunginosa.

Vuosaaressa asukkaita viehättää meri, kauniit maisemat, monipuoliset palvelut ja harrastusmahdollisuudet. Alueen palvelut ovat myös huippuluokkaa. Vuosaaressa on oma urheilutalo, uimahalli, kirjasto, kauppakeskus ja paljon ulkoilureittejä. Merellisessä Vuosaaressa löytyy 8 eri satamaa ja lukuisia uimarantoja. Tekemistä löytyy siis kaikenikäisille.Vuosaarea pidetään rauhallisena asuinalueena.

Vuosaaressa neliöhinta on 2800 euroa.Vuosaaressa tällä vuosikymmenellä toteutuneissa asuntokaupoissa keskimääräinen neliöhinta on 2800 euroa. Yksiöiden hinnat ovat selvästi yli keskihinnan ja yksiöstä joutuu maksamaan keskimäärin 3900 euroa neliöltä. Uusissa kaksioissa neliöhinnat ovat yksiöiden tasolla 3900 eurossa, mutta vanhemman asuntotuotannon kaksion saa ostettua 2700 euron neliöhinnalla.

Vanhoissa kolmioissa neliöhinta on noin 2500 euron tasolla, mutta uudesta kolmiosta on oltava valmis maksamaan 3800 euroa neliöltä. Neljän huoneen asunnoissa neliöhinta liikkuu vanhemman asuntotuotannon osalta 2400 euron ja uudempien asuntojen 3900 euron välillä. Vuosaaresta löytyy myös isompia 5 ja 6 huoneen asuntoja, joissa keskimääräinen neliöhinta on 2100-2200 euron tietämissä.

Viikki

Google Maps: Helsinki+Viikki Viikki sijaitsee vajaan 10 kilometrin päässä keskustasta.

Noin 10000 asukkaan Viikki sijaitsee Koillis-Helsingissä 8 kilometrin päässä keskustasta. Viikki tunnetaan vehreydestään ja maalaismaisemista. Alue on lapsiperheiden suosikki luonnonläheisyytensä, rauhallisuutensa ja hyvien yhteyksiensä ansiosta. Viikissä sijaitsee Helsingin yliopiston yksi campus.

Neliöhinta liikkuu noin 4600 eurossa.Viikissä myytävien asuntojen keskimääräinen myyntihinta on 3700 euroa neliöltä tämän vuosikymmenen aikana toteutuneissa asuntokaupoissa. Yksiöt ovat neliöhinnaltaan kalleimmat ja yksiöiden keskineliöhinta on 4600 euroa. Kaksioiden neliöhinta on hieman alempana noin 4000 euron tasolla. Kolmion saat hankittua keskimäärin 3600 neliöhinnalla. Neliöiden hinta on lähes samalla tasolla keskihinnan ollessa 3500 euroa. Viisikoissa ja suuremmissa myytävissä asunnoissa keskimääräinen neliöhinta putoaa alle 3000 euron.

Sujuvaa liikkumista

Helsingissä liikkuminen sujuvaa. Helsingin seudun joukkuliikenne on tutkitusti Euroopan aatelistoa ja valittu kaksi kertaa jopa Eurropan parhaimmaksi. Helsingissä et välttämättä tarvitse autoa, vaan matka taittuu kätevästi metrolla, bussilla, raitiovaunulla tai junalla. Älä unohda polkupyörää, mikä voi olla jopa nopein kulkupeli!

Helsingissä työskentelee ja vierailee paljon ihmisiä myös naapurikunnista ja jopa kauempaakin. He hoitavat työmatkansa moottori- tai kehäteitä pitkin autolla tai saapuvat esimerkiksi junalla Pasilaan tai Helsingin keskustaan. Haasteellista poikkiliikennettä sujuvoittaa metro ja linja-auton runkolinja 550 välillä Espoon Westend – Itäkeskus.

Menoa ja meininkiä ympäri vuoden!

Helsingissä ei aika käy pitkäksi. Tekemistä riittää kaikkina vuodenaikoina aamusta iltaan ja vauvasta vaariin.

Kulttuurinnälkäisille löytyy eri puolilta kaupunkia erilaisia näyttelyitä ja esityksiä. Sinun ei tarvitse tyytyä myös pelkkään kuulijan ja katsojan rooliin vaan voit myös itse osallistua eri kulttuuriprojekteihin. Helsingistä löytyy runsaasti mueoita, joista tunnetuimpia lienevät Suomen kansallismuseo, Urheilumuseo, nykytaiteen museo Kiasma ja taidemuseo Ateneum.

Vuosittain Helsingissä järjestetään reilut 50 festivaalia. Tunnetuimpia ja suosituimpia festivaaleja ovat muun muassa Helsinkin Design weeks, Helsingin Juhlaviikot ja Flow Festivals.

Helsingillä on vahvat urheiluperinteet

Helsingillä on vahvat perinteet urheilun ja liikunnan saralla. Helsinki isännöi Olympialaisia vuonna 1952 ja sillä on suuri merkitys suomalaisessa urheiluhistoriassa. Olympialaisista meitä muistuttaa Olympiastadion, joka on isännöinyt vuosien varrella konsertteja ja eri urheilulajien huipputapahtumia. Olympiastadionn läheisyydessä Helsingin seudun asukkaita ja vierailijoita palvelevat myös Uimastadion, Eläintarhan urheilukenttä, Helsingin jäähalli.

Helsingin keskuspuisto tarjoaa noin 100 kilometriä ulkoilureittejä ja se ulottuu keskustan tuntumasta Töölönlahdelta Helsingin pohjoisrajalle Vantaanjokeen.

Liikunnan harrastamiseen mahdollisuudet ovat Helsingissä hyvät. Helsingistä löytyy yli 70 liikuntahallia ja reilut 350 erilaista urheilukenttää, tekojäärataa sekä uimahalleja. Lisäksi meri tarjoaa mahdollisuudet harrastaa vesilajeja vaikka purjehdusta. Olosuhteista ei harrastaminen jää Helsingissä kiinni.

Urheiluseuroja Helsingissä on paljon, joissa voit harrastaa mieleistäsi lajia. Valtakunnallisesti tunnetuimpia seuroja ovat muun muassa Helsingin Kisa-Veikot, Helsingin IFK, Jokerit ja HJK, joka on muuten Helsingin toiseksi isoin iltapäiväkerhojen järjestäjä 38 ohjaajalla ja noin neljällä sadalla 1. ja 2. –luokan oppilaalla.

Helsingin suurimpia vuosittain järjestettäviä urheilutapahtumia ovat muun muassa Naisten Kymppi ja Helsinki City Marathon, jotka täyttävät Helsingin kadut tapahtumillaan.

Tekemistä ja nähtävää

Matkailijoita ja Helsingin kaupungin asukkaita hemmotellaan eri nähtävyyksillä ja kohteilla. Koko perheen viihdyttäjiä ovat huvipuisto Linnanmäki ja eläintarha Korkeasaari. Aurinkoisena päivänä on mukava lähteä piknikille Suomenlinnaan, Kaivopuistoon tai vaikkapa Esplanadin puistoon. Kaupunkikierroksen lomassa voit nousta Helsingin tuomiokirkon portaita, istahtaa alas ja katsoa Senaatintorin vilinää sekä sitä ympäröiviä arvotaloja.