Valitse kiinteistövälittäjä tarkoin

Välitse kiinteistövälittäjä huolella

Kun olet myymässä ja valitsemassa myyjää toisin sanoen kiinteistövälittäjää asunnollesi, kannattaa myyjä valita tarkoin. Taloussanomat oli selvittänyt välityspalkkioiden eroja Leftback Oy:n ilmaisella vertailutyökalulla, joka listaa kiinteistövälitysliikkeiden välityspalkkiot paikkakunnan mukaan. Taloussanomat oli tullut selvityksessä siihen tulokseen, että välityspalkkioiden vertailu on hyödyllistä.

Erot eri kiinteistövälitysliikkeiden välillä saattavat samassa kaupungissa olla jopa tuhansia euroja. Pienimmän ja suurimman välityspalkkioprosentin ero oli Helsingissä melkein 4700 euroa. Erot olivat suurimmat Kuopiossa, jossa ero pienimmän ja suurimman välityspalkkion välillä oli peräti 5800 euroa. Eri kaupunkien kesken itse välityspalkkioissa ei ollut suuria eroja.

Taloussanomien tekemän selvityksen mukaan suurimmat kiinteistövälityspalkkiot ovat 6,2 prosenttia ja pienimmät noin 2 prosenttia. Suuret välityspalkkioerot selittyvät muun muassa välityspalkkioon sisältyvistä asioista. Osa kiinteistövälitysliikkeistä perii palkkion lisäksi erillisiä asiakirjakuluja, kun taas toisilla välityspalkkioon sisältyvät kaikki. Eroja palkkioon voi tuoda myös se, että kiinteistövälityspalkkio voidaan laskea kohteen myyntihinnasta tai velattomasta hinnasta. Myös kiinteistövälitysliikkeen koko voi vaikuttaa välityspalkkioon. Pienemmät välitysliikkeet saattavat pystyä myymään asuntosi edullisemmin ketteryytensä ansiosta, kun ei taakkana ole raskasta organisaatiota, jonka pyörittäminen on kallista.

Huoneistokeskus kallein Myyntiturva halvin?

HuoneistokeskusMyös IltaSanomat selvitti asuntojen välityspalkkioiden eroja. Pääkaupunkiseudulla eroksi tuli jopa 10 000€ hieman alle 300 000€:n kaksiosta. Kallein välityspalkkio oli Huoneistokeskuksella ja halvin Myyntiturvalla. Myyntiturva on kuitenkin saanut osakseen krittiikkiä ja epäilyitä muilta välittäjiltä. Kiinteä välityspalkkio ei edesauta myyjää saamaan maksimituottoa asunnostansa, sillä asunnonvälittäjän ainoa etu on saada asunto kaupaksi mahdollisimman nopeasti ja pienillä kuluilla kun palkkio on kiinteä. Säästääkö asunnon myyjä tällöin väärässä paikassa?