Pankkiirit eri linjoilla suomalaisten velkaantumisesta

VelkaantuminenDanske Bankin johtava neuvonantaja Lauri Uotila totesi kiinteistövälitysliike Kiinteistömaailman maanantaisessa tiedotustilaisuudessa, etteivät suomalaiset kotitaloudet ole ylivelkaantumassa. Hän perusti näkemyksensä suomalaisten velkamäärään, jotka ovat kohtuullisella tasolla suhteutettuna kotitalouksien ostovoimaan. Danske Bankin Uotila ei kanna huolta kotitalouksien velkataakasta, kun korot ja lainan lyhennykset tulevat hoidettua.

Samoilla linjoilla Uotilan kanssa on Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju. Lisäksi kotitalouksien vuosittain maksamat korot ovat olleet poikkeuksellisen alhaalla jo kolmen vuoden ajan.

”Näin pienillä korkomenoilla emme ole selvinneet ainakaan neljään kymmeneen vuoteen. Maksuajat ovat nyt pituudeltaan kaksinkertaiset”, toteaa Danske Bankin Uotila.

Alhainen korkotaso houkuttelee ylisuuriin lainoihin

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna oli Danske Bankin Uotilan kanssa eri linjoilla. Paunan mielestä kotitaloudet kasaavat itselleen isoja riskejä tällä hetkellä, joka johtaa ylivelkaantumiseen.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana kotitalouksien velka on tuplaantunut.

Hypon Paunan mielestä tällä hetkellä vallitseva alhainen korkotaso saa kotitaloudet ottamaan ylisuuria lainoja, vaikka epävarmuus ja riskit esimerkiksi työttömyyden suhteen ovat edelleen arjessa läsnä.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana kotitalouksien velka on tuplaantunut. Danske Bankin Uotila ei pidä ylivelkaantumista uhkana ja riskinä, kun kotitalouksilla on myös talletusvarallisuutta. Silti hänenkään mielestä ei velkaantumisaste saisi paljon kasvaa.

Säästä ja varaudu tulevaan

Dansken Uotila neuvoo kotitalouksia aloittamaan asuntosäästäminen riittävän ajoissa ennen uuden asunnon hankintaa. Uotila suosittelee myös valitsemaan lainaan kiinteä koron suojaamaan koronnousuilta. Lisäksi asuntolainan korot ja lyhennykset ovat syytä mitoittaa niin, että ne olisi maksimissaan 30 % kotitalouden nettotuloista, jolloin rahaa jää myös muuhun elämiseen.