Kiinteistökaupat voi hoitaa syksystä 2013 alkaen verkossa.

Korot eivät ole nousemassa

Maanmittauslaitos avaa kiinteistökaupan verkkopalvelun ensi marraskuussa. Kiinteistökaupan verkkopalvelussa kiinteistönhoitaja voi hoitaa oman kiinteistön asioita vaivatta, ajasta ja paikasta riippumatta. Jopa kiinteistökaupan voi toteuttaa syksystä alkaen verkossa. Lainhuutohakemus lähtee vireille automaattisesti eikä julkista kaupanvahvistajaa enää tarvita.

”Kiinteistökaupan verkkopalvelu helpottaa ja nopeuttaa kiinteistöasioiden hoitoa. Palvelu on suunnattu kiinteistöjen omistajille, myyjille ja ostajille sekä kiinteistönvälittäjien ja pankkien käyttöön.”, kertoo Maanmittauslaitoksen johtaja Timo Tuhkanen

Palvelusta on tarkoitus tehdä todella helppokäyttöinen ja käyttäjäänsä kädestä pitäen ohjaava. ”Kun kaikki kaupanteon osapuolet tulevat mukaan palveluun, tiedot siirtyvät sähköisesti reaaliajassa pankeille, kiinteistönvälittäjille, myyjille ja ostajille sekä rekistereihin, toteaa Maanmittauslaitoksen hankepäällikkö Jorma Turunen.

Kiinteistökaupan verkkopalveluun kirjaudutaan omien pankkitunnusten avulla. Pankkitunnusten avulla hoidetaan myös mahdolliset allekirjoitukset. Verkkopalvelussa on paljon monipuolisia palveluita ja hyödyllisiä ominaisuuksia.

Verkkopalvelussa kiinteistönhoitaja voi valtuuttaa toisen toimimaan puolestaan kiinteistöä koskevissa asioissa. Palvelussa voi laatia kauppa- tai lahjakirjan ja tehdä vaikka kaupan esisopimuksen. Palvelusta löytyy valmiita malleja mm. kauppakirjan laadintaan. Yksi hyödyllisistä ominaisuuksista on se, että kauppakirjan laatimisen ja allekirjoittamisen jälkeen lainhuuto lähtee automaattisesti vireille eikä sitä tarvitse enää lähteä hakemaan erikseen maanmittaustoimistosta. Tämä säästää pankeilta töitä ja asiakkaalta rahaa. Moni pankki on hakenut asiakkaan puolesta lainhuudot ja perineet siitä 200 – 400 euron palkkion. Asiakkaan itsensä hakema lainhuuto maksaa 107 euroa. Palvelussa voit lisäksi hakea kiinnityksiä, tehdä sähköisten panttikirjojen siirtohakemuksen tai kirjallisen panttikirjan haltijan muutosilmoituksen.

Kiinteistökaupan verkkopalvelu on toteutettu tiiviissä yhteistyössä Kiinteistönvälitysalan keskusliiton, Suomen kiinteistönvälittäjäliiton ja Finanssialan keskusliiton kanssa. Palvelu mahdollistaa myös yhteisöjen ja organisaatioiden integroitumisen verkkopalveluun, mikä mahdollistaa jo olemassa olevien järjestelmien ominaisuuksien tehokkaan hyödyntämisen.