Asuntolainan valtiontakaus

asuntolainan valtiontakaus

Kun otat asuntolainaa, tarvitset ostamasi asunnon lisäksi vakuuksia. Yksi lisävakuuden muoto on valtiontakaus. Valtiontakauslainan enimmäismäärä on maksimissaan 85 prosenttia ostettavan asunnon kauppahinnasta.

Valtiontakauksen suuruus on maksimissaan 20 prosenttia lainan määrästä

Valtiontakauksen suuruus on maksimissaan 20 prosenttia lainan määrästä, enimmillään kuitenkin 50 000 euroa. Valtiolle maksettava takausmaksu on 2,5 prosenttia takausmäärästä. Takausmaksu peritään lainan ensimmäisen erän nostamisen yhteydessä. Jos valtio maksaa asuntolainalle korkotukea, takausmaksua ei silloin peritä. Valtiontakaus voidaan myöntää enintään 25 vuoden mittaiselle lainalle.

Jos sinulla on ASP-tili ja olet ottamassa ASP-lainaa, voit saada enemmän valtiontakausta. ASP-lainan ottajan valtiontakaus on enintään 25 prosenttia lainan määrästä, kuitenkin enintään 50 000 euroa.

Valtiontakauksen voi saada jokainen

Monella asunnon ostajalla ja erityisesti ensiasunnon ostajalla voi olla vaikeuksia saada vakuuksia asuntolainaansa tai sitten ei haluta pyytää esimerkiksi vanhempia takaamaan asuntolainaa. Tähän tilanteeseen erinomainen vaihtoehto on valtiontakaus.

Valtiontakauksen voi saada jokainen, joka ottaa asuntolainan oman vakituisen ja omaan käyttöön tulevan asunnon rakentamista varten tai oman vakituisen asunnon ostamista varten. Asunnon on siis oltava henkilön tai perheen pääasiallinen asunto.

Valtiontakauksen saa sekä vapaarahoitteiselle että valtion korkotuetulle asunnolle. Valtiotakauksen saamisen edellytyksenä on myös, että lainanottajalla on suomalainen henkilötunnus ja vakituinen asuinpaikka Suomessa.

Valtiontakaus asuntoa myydessä tai vaihdettaessa

Kun laina maksetaan loppuun, asunto myydään tai luovutetaan uudelle omistajalle, valtiontakaus päättyy. Poikkeuksena on, jos laina siirretään seuraavan asunnon hankintaan noin puolen vuoden kuluessa tai jos asunto on luovutettu perintö- tai avio-oikeuden perusteella uudelle omistajalle, valtiontakaus voi säilyä.

Lainan vakuuksista laajemmin voit lukea artikkelistamme Asuntolainan vakuudet.