Asuntojen hinnat Suomessa

Hintatilastot koostetaan Ovikoodin sekä Tilastokeskuksen rekistereistä. Yhteensä käytössämme on kymmenien tuhansien asuntojen myyntitiedot vuosittain.

Jos olet suunnittelemassa asuntosi myyntiä kannattaa sinun tutustua myös Ovikoodin 100% ilmaiseen asunnon hinta-arvio palveluun. Lue lisää tästä.

Asuntojen keskineliöhinta Suomessa

1 234€/m2

Mitkä seikat vaikuttavat asunnon hintaan?

Lue kriteerit tämän artikkelin lopusta.

Lue tästä

Hintojen kehitys

Hintatrendit kertovat sinulle miten hinnat ovat kehittyneet

Kauppojen lukumäärä Suomi

Asuntojen hinnat Suomi

Lähteet: Suomen virallinen tilasto (SVT) verkkojulkaisu: Osakeasuntojen hinnat [ISSN=2323-878X].

Suomi lukuina

Tietoa Suomesta ja sen asukkaista

Väkiluku5 513 130
Asuntojen keskikoko80,3m2
Keskineliöhinta1 234€/m2
Asuntojen lukumäärä2 911 973 kpl
  
Myytäviä asuntoja Ovikoodissa0 kpl
Kauppoja vuonna 201661 151 kpl

Tilastojen perusteella neliöhinta on noin 1 234€/m2. Asunnon hintaan vaikuttaa kuitenkin lukuisat seikat.

Tilaamalla ilmaisen asunnon hinta-arvion saat tarkan arvion asuntosi hinnasta. Lue lisää tästä.

Lähteet: Suomen virallinen tilasto (SVT) verkkojulkaisut: Osakeasuntojen hinnat [ISSN=2323-878X], Väestörakenne [ISSN=1797-5379], Rakennukset ja kesämökit [ISSN=1798-677X].

Asuntojen hinnat paikkakunnittain

Suomessa on 243 kaupunkia ja 1312 kaupunginosaa. Kalleimmat kaupungit ovat Helsinki 4 093€/m2, Espoo 3 383€/m2 sekä Tampere 2 396€/m2 neliöhinnoilla.

Mikä seikat vaikuttavat asuntosi hintaan?

Asunnon hinta muodostuu monen osatekijän summana ja jokainen koti on yksilöllinen.

Sijainti

Etäisyys palveluista ja yleisesti hyvät kulkuyhteydet.

Asunnon ominaisuudet

Sauna, parveke, vaatehuone, tiskikone..

Asunnon kunto

Remontin tarve laskee automaattisesti asunnon arvoa.

Kerros ja näköala

Mitä ylempi kerros kerrostalossa, sitä kalliimpi hinta.

Pohjaratkaisu

Hyvä avoin pohjaratkaisu yleensä nostaa asunnon arvoa verratutna ahtaaseen.

Vastaavat asunnot

Jos samantyyppisiä kohteita on paljon tarjolla, ei asunnosta voi pyytää juurikaan enempää.

Remontin tarpeet

Kalleimpien remonttien ajankohta vaikuttaa hintaan. Näitä ovat mm. putkiremontti jne.

Taloyhtiön tila

Onko taloyhtiö hyvin hoidettu ja aktiivisesti hallittu vai onko asioita laiminlyöty?

Taloyhtiön talous

Hyvässä taloyhtiössä talous on tasapainossa ja parhaimmilla yhtiöillä on myös tuottoja.

Selvitä asuntosi hinta Ovikoodin ilmaisella hinta-arviolla

Arviokäyntimme avulla saat tarkan kuvan asuntosi hinnasta.

Palvelu on tehty asunnon myyntiä suunnitteleville. Arviokäynti ei sido sinua mitenkään eikä aiheuta sinulle mitään kuluja. Käynti kestää noin tunnin jonka aikana saat tiedon mm:

  • Tietoa alueesi asuntojen hintakehityksestä
  • Mikä on asuntosi realistinen hinta verrattuna muihin vastaaviin alueen asuntoihin
  • Mikä on markkinatilanne alueellasi tällä hetkellä
  • Miten myyntiprosessia kannattaisi alkaa edistämään

Arviokäynnin tekee aina kokenut kiinteistövälitysalan ammattilainen, joka tuntee alueesi erityisen hyvin. Voit valita välittäjäsi vapaasti arviokäynnin jälkeen.

Lue lisää arviokäynnistä tästä

Arviokäynti ei sido sinua millään tavalla ja on aina 100% ilmainen.

#Suomi #Finland

Satunnaisia kuvia Suomesta.

Kuvat Flickr.com

Tiesitkö tämän Suomesta?

Surullinen hymiö

Epäonnistumisen päivä

Missäpä muusakaan maassa kuin Suomessa voitaisiin juhlistaa myös epäonnistumisia. Lokakuun 13 päivä juhlistaa epäonnistumisia ja huonoja uutisia.

Aallot

Tuhansien järvien maa?

Suomessa on itseasiassa tarkalleen 187 888 järveä. Se on enemmän kuin missään muussa maailman maassa. Saariakin löytyy lähes 200 000.

Puhelin

Ei yleisöpuhelimia

Hämmästyttävää mutta totta. Suomessa ei enää nykyisin ole yhtään ainuttakaan yleisöpuhelinta.

Asuntojen hinnat

Miten asuntojen hinnat muodostuvat? Jokaisella asunnolla on oma tarina ja asunto on aina oma yksilönsä. Tämän takia asunnon hinnoittelukaan ei ole aivan yksiselitteistä ja hintaan vaikuttaa yllättävän moni eri tekijä.

Hintaan vaikuttavia asioita ovat muun muassa asunnon ikä, asunnon kunto, taloyhtiön kunto, asunnon sijainti, taloyhtiön sijainti, mahdolliset tulevat remontit, yleinen taloustilanne ja tilanne asuntomarkkinoilla sekä myytävän asunnon siisteys ja sisustus asuntoesittelyn aikana. Hintaan voi vaikuttaa myös monet yllättävätkin seikat, joita on välillä vaikeakin huomata myynti- tai ostotilanteessa. Lue lisää yleisimmistä hinnoitteluun vaikuttavista asioista alta.

Asunnon sijainti

Asunnon sijainti on yksi merkittävin asunnon hintaan vaikuttava tekijä ja hinnat voivat vaihdella paljon eri kaupunkien ja kaupunginosien välillä. Hinnat saattavat vaihdella jopa yhden postinumeroalueen sisällä. Ratkaisevaa on tuntea alue hyvin ja tietää mitkä ovat kyseessä olevan alueen ominaispiirteet.

Esimerkiksi kahdella vierekkäisellä ja täsmälleen samanlaisella asunnolla voi olla täysin eri hinta, jos toisesta asunnosta on esteetön järvinäkymä ja toisen asunnon edessä on tiivis kuusimetsä.

Samassa kerrostalossa sijaitsevilla samanlaisilla asunnoilla voi olla suurikin ero hinnassa. Ylimmän kerroksen huoneisto on yleensä paljon arvokkaampi kuin identtinen alemman kerroksen huoneisto, jossa voi olla ylimmän kerroksen asuntoa enemmän melua liikenteestä, hissin liikkeestä ja ulko-oven käytöstä. Mitä korkeammalla kerrostalossa asunto sijaitsee, sitä paremman hinnan asunnosta saa.

Etäisyys kaupungin keskustaan vaikuttaa yleensä hintaan. Myös palvelut ja julkisen liikenteen läheisyys on asunnon arvoa nostava tekijä. Esimerkiksi metron läheisyydessä sijaitseva asunto voi olla arvokkaampi kuin lähempänä keskustaa oleva asunto ilman julkisia yhteyksiä.

Ihmisien käsitykset ja mieltymykset voivat vaihdella paljon. Toiselle moottoritien läheisyys tarkoittaa pääasiassa hyviä liikenneyhteyksiä ja toiselle autojen äänistä syntyvää melua. Koulun ja päiväkodin läheisyys ovat lapsiperheelle tärkeää, mutta esimerkiksi rauhaa kaipaavalle eläkeläispariskunnalle se tarkoittaa rauhattomuutta ja lapsien ääniä, jotka rikkovat rauhaa rakastavien hiljaisuuden.

Asunnon kunto

Luonnollisesti yksi tärkeä asunnon hintaan vaikuttava tekijä on sen kunto. Kohteita löytyy lähes purkukuntoisista asunnoista aina uusiin asuntoihin tai vasta varattavissa oleviin kohteisiin.

Myös ostajien tarpeet ja toiveet tulevan kodin suhteen ovat erilaiset. Osa ostajista haluaa ostaa kohteen, joka ei ole niin hyvässä kunnossa ja jonka voi remontoida mieleisekseen tai myyntikuntoon. Toiset haluavat ostaa muuttovalmiin asunnon, jossa ei tarvitse tehdä mitään ennen asumisen alkua. Remonttia kaipaavan ja muuttovalmiin kodin neliöhinnoissa voi näin olla isokin ero toisiinsa.

Yleensä ostajaehdokkaita kiinnostavat erityisesti kylpyhuoneen ja keittiön kunto. Kylpyhuone- ja keittiöremontit ovat remonteista kalleimpia toteuttaa. Hyväkuntoiset keittiöt ja kylpyhuoneet nostavat asunnon hintaa tai ainakin asunnot pitävät paremmin arvonsa.

Taloyhtiön kunto

Jos olet ostamassa asunto-osaketta etkä kiinteistöä, niin kannattaa tutustua myös taloyhtiön kuntoon. Iäkkäämmän taloyhtiön kunnosta kertoo tehdyt remontit ja varautuminen tuleviin isoihin elinkaaren mukanaan tuomiin remontteihin. Remontit ja tarvittavat korjaukset ovat syytä tehdä ajoissa ja tasaisesti, ettei korjauskustannukset nouse kerrallaan liian suuriksi ja asukasta liikaa rasittavaksi. Uusimmissa taloyhtiöissä ei remontteja ole heti tulossa ja huomio kannattaakin kiinnittääkin esimerkiksi piha-aluiden kuntoon ja siisteyteen sekä kerrostaloissa esimerkiksi rappukäytävien siisteyteen. Niistä näkee onko taloyhtiön kiinteistöhuolto kunnossa. Hyvin hoidetun ja hyvässä kunnossa olevan yhtiön asunnon arvo säilyy paremmin ja yhtiön asunnosta saa lähes poikkeuksetta paremman myyntihinnan.

Asunnon siisteys

Asunnon yleinen siisteys ja asunnosta tuleva ensivaikutelma voi myös vaikuttaa hintaan. Siistiä asuntoa on helpompi myydä kuin epämiellyttävän hajuista ja epäsiistiä ”pommia”. Älä anna kuitenkaan siisteyden hämätä. Stailauksella pyritään usein parantamaan asunnosta tulevaa ensivaikutelmaa ja sitä kautta nostamaan hintaa.

Tutkimuksia asunnon hintaan vaikuttavista tekijöistä

Tampereella teknillisessä yliopistossa tutkittiin bussiyhteyksien ja niiden saatavuuden vaikutuksia asunnon hintoihin vuosina 2008-2012 tehtyjen asuntokauppojen osalta. Tutkimuksen aineistona oli yhteensä 12499 asunnon myyntitiedot.

Tutkimuksessa selvisi, että bussipysäkin läheisyydellä on pientä vaikutusta asuntojen hintoihin. Jos linja-autopysäkille oli matkaan enintään 50 metriä, saattoi sillä olla asunnon hintaa prosentilla korottava vaikutus. Varsinkin jos kaupungissa on kattava julkisten kulkuneuvojen verkosto. Näin lyhyttä matkaa bussipysäkille kannattaa tutkimuksen mukaan mainostaa myös asunnon myynti-ilmoituksessa.

Tutkimuksen mukaan bussipysäkin läheisyyttä tärkeämpi vaikutus asunnon hintaan on etäisyys kaupungin keskustaan. Varsinkin jos kaupungissa on vain yksi keskusta eikä useampaa keskusta-aluetta.

Raportissa todettiin kuitenkin, että tulokset voivat olla hyvinkin erilaiset eri kokoisissa kunnissa ja kaupungeissa. Isommissa kaupungeissa julkiset kulkuyhteydet ovat paremmat ja asuntokauppa käy vilkkaammin kuin pienemmissä kunnissa.

Tampereen teknillinen yliopisto tutki pääkaupunkiseudulla vuosina 2009-2014 toteutuneita 27000 kerrostaloasunnon kauppaa. Tutkimuksessa selvisi, että uusien kerrostaloasuntojen rakentaminen nostaa lähellä olevien vanhojen kerrostalon hintoja. Esimerkiksi 60- ja 70-luvuilla rakennettujen kerrostalojen hinnat nousivat uusien kerrostalojen rakentamisen myötä keskimäärin noin 2,6 prosenttia. Hinnan nousu näkyi erityisesti 300 metrin säteellä uusista kerrostaloista.

Myös senioritalojen rakentamisen vaikutusta lähialueiden asuntojen hintoihin on tutkittu. Tutkimuksen toteutti tälläkin kertaa Tampereen teknillisen yliopiston tutkijat ja kohteena oli tällä kertaa 31000 kerrostalon asuntokauppaa vuosilta 2009-2014. Tutkimuksessa selvisi, että senioritalojen rakentamiselle oli selvää vaikutusta 500 metrin säteellä sijaitseviin kerrostaloasuntoihin. Hinnat nousivat 1,8-4,1 prosenttia riippuen siitä rakennettiinko alueelle myös muuta asutusta.

Myös vuokra-asuntojen määrä asuinalueella vaikuttaa asuntojen hintoihin. Tämä selvisi niin ikään Tampereen teknillisen yliopiston tekemässä tutkimuksessa. Tutkimuksessa oli mukana 105000 kerrostalon asuntokaupat Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla vuosina 2009-2014. Jos asuinalueen asunnoista yli 75 prosenttia oli vuokra-asuntoja, oli asuntojen toteutuneet myyntihinnat noin 4 prosenttia alemmat kuin asuinalueilla, joilla vuokra-asuntoja on alle 25 prosenttia. Runsaalla vuokra-asuntojen määrällä on tutkimuksen mukaan negativiinen vaikutus asuntojen hintoihin. Tämä ei ole kuitenkaan aivan yksiselitteistä. Uusien rakennusten myötä alue uudistuu ja samalla asuntojen hinnat nousevat.

Muita asunnon hintoihin vaikuttavia tekijöitä

Asunnon hintaan voi vaikuttaa moni yllättäväkin tekijä. Esimerkiksi asuinalueella voi olla oma maineensa, joka vaikuttaa asuinalueen vetovoimaan ja sitä kautta asuntojen hintoihin. Maineesta eroon pääseminen voi olla vaikeaa, vaikka asuinalueen asuntokanta olisi uudistunut voimakkaasti ja asuinalueelle olisi muuttanut lisää asukkaita.

Yksi hyvä esimerkki maineen vaikutuksesta on Tampereen Tesoma. Tesomalla on paljon iäkkäitä kerrostaloja ja siellä on ollut tavanomaista enemmän sekä häiriöitä että rikollisuutta, joista Tesoman maine on saanut alkunsa. Nykyään Tesomalle on tullut uudempaa asuntotuotantoa ja aluetta on kehitetty. Tesomalla on erinomaiset palvelut ja hyvät liikenneyhteydet Tampereen keskustaan. Tesomalta löytyy myös oma jäähalli, uimahalli, uusi koulu sekä liikuntahalli, mutta maine on pysynyt ennallaan. Tämä on näkynyt osin myös asuntojen hinnoissa.

Tesoman uusi palloiluhalli palvelee alueen ja koko kaupungin asukkaita
Tesoman uusi palloiluhalli palvelee alueen ja koko kaupungin asukkaita

Myös Helsingin Kalliolla on ollut oma maineensa ensin työväestön ja myöhemmin taiteilijoiden kaupunginosana vuosikymmenten ajan. Kalliossa on vilkasta ilta-elämää ja paljon ravintoloita, mitkä ovat olleet omiaan pitämään mainetta yllä. Nyt Kallio on vihdoin pääsemässä eroon maineestaan ja siitä on kasvamassa nuorten suosima trendikaupunginosa. Kalliossa on paljon pieniä nuorille sopivia asuntoja ja hyvät yhteydet esimerkiksi Helsingin keskustaan. Se on näkynyt myös asuntojen hintojen kohoamisena.

Muita asuntojen hintaan vaikuttavia tekijöitä voi olla esimerkiksi sijainti vastaanottokeskusten, päihdehoitolaitosten tai vankiloiden lähellä, jotka luovat asuinalueelle tietyn maineen. Maine on pitänyt asuntojen hintoja hieman alempana verratuna toiseen asuinaluueseen, vaikka näillä ei olisi mitään vaikutusta itse asumiseen.