Asunnon myynti itse? Asunto-osakkeen myyntiopas oman elämänsä kiinteistökuningattarelle tai -kuninkaalle.

Ovikoodi auttaa myynnissä – näin myyt asuntosi itse

Onneksi olkoon! Olet tehnyt päätöksen myydä asunto-osakkeesi itse ilman välikäsiä. Seuraavaksi on aika käydä tuumasta toimeen eli myymään kotiasi uudelle omistajalle. Tästä myyntioppaasta saat tsemppiä myyntiin sekä ajankohtaiset vinkit että ohjeet, miten kaikki asunnon myynnissä etenee alusta alkaen aina kaupantekoon asti ja mitä muuta tarvitset kuin rutkasti myynti-intoa.

Muista lukea myös asunnon myynti kiinteistövälittäjän avulla oppaamme. Oppaidemme avulla saat laajan kokonaiskuvan asunnon myynti prosessista ja osaat valita itsellesi parhaan myyntitavan.

Myyntioppaan sisältö

 1. Miten alkuun ja mitä papereita tarvitaan?
 2. Mitä asuntosi myyntihinnaksi?
 3. Markkinointivaihe alkakoon! Panosta myynti-ilmoitukseen
 4. Asuntoesittely
 5. Kaupat tuli
 6. Muuta huomioitavaa
 7. Aina on toinenkin vaihtoehto

Asunnon myynti itse

1. Miten alkuun ja mitä papereita tarvitaan?

Kun myyt asuntoa itse, tarvitset avuksesi myyntiä ja asiakasta varten muutaman asiakirjan. Asiakirjoista löydät myyntiä varten tarvittavaa tietoa, jota ostajalle on hyvä kertoa myyntivaiheessa ennen kaupantekoa. Asiakirjojen perusteella ostaja voi myös tutustua paremmin ostettavan kohteeseen, kohteen taustaan ja nykytilanteeseen sekä tulevaisuuteen. Saatat itsekin saada lisätietoa, jota et ole ehkä aiemmin jostain syystä tiennyt. Asiakirjat ovat sinulle oivia apuvälineitä myynnin yhteydessä. Kun asiakirjat ovat kunnossa ja ajan tasalla, niin sinun ei tarvitse arvailla mitään myyntitilanteessa ja voit kertoa tarvittavat tiedot ajan tasalla olevista asiakirjoista.

Tarvittavia asiakirjoja ovat: isännöitsijäntodistus, yhtiöjärjestys, tilinpäätöksen asiakirjat, tilintarkastuskertomus sekä pohjapiirros.

Mikäli olet asunnon ainoa omistaja ja asukas voit päättää asunnonmyynnistä itse. Jos omistat asunnon yksin, mutta se on yhteinen kotinne puolisonne kanssa, niin et voi myydä asuntoa ilman puolison suostumusta. Jos asunto-osakkeessa on myös muita omistajia, tarvitset suostumuksen asunnon myyntiin muilta osakkailta. Tämän vuoksi saatat tarvita myyntiä varten myös valtakirjat muilta osakkailta ja esimerkiksi perukirjan, mikäli myyjänä on esimerkiksi kuolinpesä. Mikäli omistajana on vajaavaltainen, esimerkiksi alaikäinen, myyntiin tarvitaan lupa maistraatilta. Kaikki edellä mainitut paperit on syytä hankkia heti ensimmäiseksi.

Hups! Yksi tärkeä asiakirja meinasi unohtua. Onnistuneen myyntityön jälkeen tarvitset tietysti kauppakirjan.

Isännöitsijäntodistus – asuntokaupan tärkein asiakirja

Isännöitsijäntodistus on puolueeton asiakirja ja kertomus talonyhtiön nykyisestä kunnosta ja tulevaisuudesta. Siitä selviävät muun muassa talonyhtiön korjaushistoria, tulevat korjaukset ja remontit, esimerkiksi mahdolliset tulevat putkiremontit.Isännöitsijäntodistuksesta selviää myös:

 • huoneiston pinta-ala
 • muut tilat esimerkiksi varastot ja autopaikat
 • asunnon omistajat
 • yhtiövastikkeen määrä
 • osakeyhtiön lainat sekä omistajan lainaosuudet
 • mahdolliset rästissä olevat yhtiövastikkeet

Isännöitsijäntodistuksen saat isännöitsijältäsi maksua vastaan. Hinta vaihtelee noin 50 eurosta 200 euroon. Isännöitsijä laatii todistuksen ja isännöitsijä on myös vastuussa tietojen oikeellisuudesta. Virheet isännöitsijäntodistuksessa voivat aiheuttaa erimielisyyksiä asuntokaupan yhteydessä.

Yhtiöjärjestys

Yhtiöjärjestys on Suomen lain ja tarkemmin asunto-osakeyhtiölain mukaan asuntoyhtiöille pakollinen asiakirja ja siitä selviää muun muassa yhtiövastikkeen määräytymisperiaatteet, yhtiön eri rakennusten sijainti ja käyttötarkoitukset sekä yhtiön rakennusten sijainti. Tämän asiakirjan saat asunto-osakeyhtiösi isännöitsijältä omistajana. Jos et ole osakkeenomistaja, saat yhtiöjärjestyksen patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteristä.

Tilinpäätöksen asiakirjat

Tilinpäätöksen asiakirjoihin kuuluvat talonyhtiön toimintakertomus, tuloslaskelma ja tase.

Toimintakertomus täydentää tilinpäätöstä ja se on laadittava asunto-osakeyhtiölain mukaan aina. Toimintakertomus sisältää aina vähintään selvityksen vastikkeen käytöstä, talousarvion toteutumisesta ja hallituksen esityksen tilikauden yli- tai alijäämän käyttämisestä. Lisäksi siitä on hyvä selvitä myös yhtiön perustiedot, kuten valmistumisvuosi, pinta-alat, huoneistomäärät, yhtiökokouksien päivämäärät ja niissä tehdyt merkittävät päätökset, hallituksen jäsenet, tiedot isännöitsijästä, kiinteistöhoidosta ja tilintarkastajista. Tuloslaskelmasta selviävät asunto-osakeyhtiön tilikaudelta olevat tulot ja menot, ja taseesta tilinpäätöksen aikainen omaisuus ja velat. Nämä asiakirjat saat omalta isännöitsijältä.

Tilintarkastuskertomus

Taloyhtiön tilintarkastajan pitää lain mukaan laatia tilintarkastuskertomus, jossa pitää olla lausunto seuraavista asioista:

 • Onko tilinpäätöksen laatimisessa noudatettu kirjanpitolakia ja muita säännöksiä sekä määräyksiä?
 • Kertooko tilinpäätös kirjanpitolaissa tarkoitetulla tavalla riittävät ja oikeat yhtiön toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta?
 • Tilinpäätöksen vahvistamisesta
 • Taloyhtiön tuloksen käsittelystä hallituksen tai muun vastaavan toimielimen esittämällä tavalla
 • Vastuuvapaudesta

Mikäli jossain näissä edellä mainituissa asioissa ilmenee ongelmia, siitä pitää mainita tilintarkastuskertomuksessa. Tämänkin asiakirjan saat isännöitsijältä.

Pohjapiirros

Myytävän kohteen pohjapiirros on myös hyvä hankkia myynnin apuvälineeksi ja havainnollistamaan myytävää kohdetta. Jos et löydä pohjapiirrosta omista talopapereista, saat sen todennäköisesti isännöitsijältä tai viimeistään oman kunnan tai kaupunkisi rakennusvalvonnasta.

Kun kaikki tarvittavat paperit ja asiakirjat ovat kasassa, voimme siirtyä seuraavaan vaiheeseen eli miettimään kodillesi oikeaa myyntihintaa.

Mitä asunnon myyntihinnaksi

2. Mitä asuntosi myyntihinnaksi?

Yksi tärkeimmistä vaiheista asunnon myynnissä on miettiä kotisi arvo ja sopiva myyntihinta kodillesi. Asuntomarkkinoilla vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki, joka vaikuttaa ratkaisevasti asuntojen myyntihintoihin.

Kotisi arvoon vaikuttavia tekijöitä ovat mm. asunnon ikä, asunnon kunto, taloyhtiön kunto, asunnon sijainti sekä taloyhtiön sijainti

Oman asuntosi sopivaa myyntihintaa voit alkaa miettiä tutustumalla oman alueesi asuntomarkkinoihin. Selvitä alueesi toteutuneita kauppa- ja neliöhintoja sekä tällä hetkellä myytävien kohteiden myyntihintoja. Saat selville omaa asuntoasi vastaavien asuntojen myyntihintoja. Pienellä tutkimustyöllä ja vaivannäöllä saat hyvää taustatietoa oman asuntosi hinnan määritykseen. Mieti myös miten alueesi on kehittymässä tulevaisuudessa ja miltä asuntomarkkinoiden lähitulevaisuus näyttää. Olisiko sillä vaikutusta asuntosi hintaan?

Kysy välittäjältä

Vaikka myytkin asuntosi itse, niin tässä yhteydessä voit kysyä apua kiinteistövälittäjiltä. He tulevat mielellään arvioimaan kotisi hinnan. Suullisen arvion saa poikkeuksetta ilmaiseksi. Kirjallisista arvioista kiinteistövälittäjillä on tapana periä maksu. Tässä tapauksessa pärjäät hyvin suullisella arviolla. Pyydä arvio kodistasi 2-3 välittäjiltä. Näin saat oman hintanäkemyksesi tueksi myös muita hinta-arvioita. Välittäjältä saat samalla tarjouksen asunnon myynnin kustannuksista, jos vielä mietit välittäjän käyttöä asunnon myymisessä.

Lopullinen hinta

Kun teet lopullista päätöstä asuntosi myyntihinnasta, mieti hinta, jolla olet asuntosi valmis myymään. Ota myös huomioon, että ostajat eivät aina välttämättä tarjoa pyyntihintaasi, vaan heillä on tapana tinkiä ja tavoitteena saada asuntosi mahdollisimman halvalla. Onneksi sinun ei ole pakko myydä tarjottuun hintaan. Liian korkeaksi ei myöskään kannata omaa asuntoa hinnoitella, koska se voi karkottaa potentiaalisia ostajia. Vaikka kotisi on ollut sinulle tärkeä ja siihen saattaa sisältyä rakkaita muistoja, niin tunnetta et voi lisätä myyntihintaan. Hinnan asettamisessa kannattaa olla realistinen.

Muista, että tunnet kotisi parhaiten ja olet oman asuntosi paras asiantuntija. Se tekee sinusta myös juuri oikean henkilön määrittämään kodillesi oikea myyntihinta. Onnistut tässä varmasti!

Panosta asunnon myynti-ilmoitukseen

3. Markkinointivaihe alkakoon! Panosta myynti-ilmoitukseen

Hinnan määrittelyn jälkeen pääset miettimään oman myytävän kodin markkinointia. Laadi asunnostasi myynti-ilmoitus.

Myynti-ilmoitus

Myynti-ilmoituksen on oltava myyvä ja sen on innostettava potentiaalinen asiakas tutustumaan myytävään kohteeseen tarkemmin.

Myynti-ilmoituksen tekemisessä kannattaa ja pitää nähdä vaivaa. Myynti-ilmoituksen on oltava myyvä ja sen on innostettava potentiaalinen asiakas tutustumaan myytävään kohteeseen tarkemmin. Ensivaikutelma on tärkeä tässäkin. Tee ilmoituksesta selkeä, helposti luettava ja houkutteleva, mutta silti kaiken oleellisen tiedon sisältämä. Tässä kohtaa asunnon kehuminen on suotavaa. Anna palaa!

Voit katsoa myös mallia ja hakea ideoita muista myynti-ilmoituksista. Luetuta teksti puolisollasi ja tai jollakin kaverillasi. Monesti omaa tekstiä lukiessa ei huomaa mahdollisia virheitä.

Hyvä ilmoitus sisältää ainakin seuraavat asiat asunnostasi:

 • Perustiedot asunnostasi (pinta-ala, huoneluku ja –tyypit, sekä osoite)
 • Tieto lämmitysmuodosta
 • Tietoa talonyhtiöstä
 • Tietoa remonteista
 • Tietoa käytetyistä materiaaleista
 • Tietoa asumiskustannuksista (vastike, vesimaksu ja sähkö + mahdolliset muut menot)
 • Tietoa varustetasosta
 • Pohjapiirustus
 • Hyvät ja myyvät kuvat
 • Asuntosi hintatieto
 • Yhteystietosi

Kuvilla teet vaikutuksen

Panosta asunnon kuviin

Erinomainen asunnon myynti-ilmoitus tarvitsee kaverikseen erinomaiset kuvat asunnostasi.

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa myös, kun olet myymässä asuntoa. Siisti asuntosi kuvauskuntoon ja ”stailaa” kotiasi kuvauksia varten.

Ota monipuoliset ja selkeät kuvat eri puolelta asuntoa ja ulkoa sekä julkisivusta. Kuvausvaiheessa älä säästele kameraa ja ”filmiä”, vaan ota reilusti kuvia. Mikäli et koe olevasi omimmillasi kameran kanssa, niin tuttavapiiristäsi löytyy varmasti enemmän kuvannut kaverisi, joka voi auttaa sinua ja ottaa kuvia. Valitse parhaat kuvat ilmoitukseesi. Valittuasi parhaat kuvat voit vielä parantaa kuvien fiilistä photoshoppaamalla tai käyttämällä esimerkiksi Instagramin tyyppisiä filttereitä. Muista kuitenkin, että liika tyylittely ei kannata asuntokuvissa. Selkeät laadultaan hyvät kuvat ovat riittäviä.

Ethän unohda pohjapiirustusta! Muista lisätä yhdeksi kuvaksi pohjapiirustus. Se kertoo konkreettisesti millaisesta asunnosta on kyse. Pohjapiirustus auttaa asiakasta hahmottamaan asuntosi paremmin.

Mainosta asuntoasi

Juuri tekemäsi myynti-ilmoitus ansaitsee paikan valokeilassa huomion keskipisteenä, joten varmista, että ilmoituksesi huomataan. Vie ilmoituksia esimerkiksi kauppojen ilmoitustauluille. Voit laittaa ilmoituksen myös internetin eri asunnonmyyntipalvelusivustoihin. Osa palveluista on ilmaisia.

Ilmaista mainosta verkossa

Vaikka myyt asuntosi itse, et selviä myynnistä täysin ilmaiseksi. Mikäli haluat selvitä asunnon myynnistäsi mahdollisimman pienin kustannuksin, ilmaiset asunnonmyyntipalvelut ovat hyvä tapa aloittaa asunnon markkinointi. Ilmaisiin palveluihin ilmoituksen jättäminen on helppoa. Osa palveluista vaatii rekisteröitymisen, mutta osaan palveluista voi jättää ilmoituksen jopa ilman rekisteröintiä.

Ilmaiset asuntomyyntisivustot voivat auttaa asuntosi myynnissä. Sivustot ovat kuitenkin usein käytettävyydeltään ja ulkoasultaan amatöörimäisiä. Kannattaakin miettiä onko palvelu samalla tasolla asuntosi kanssa. Ottaisitko itse yhteyttä kyseiseltä sivustolta löytyvään ilmoitukseen?
Ottaisitko itse yhteyttä kyseiseltä sivustolta löytyvään ilmoitukseen?

Jos sivusto mainostaa tavoittavansa satoja tuhansia kävijöitä ilman todisteita, saatikka palvelun yhteistietoja, kannattaa sivustoon suhtautua varauksella.

Ilmaisia asunnonmyyntisivustoja ei kannata kuitenkaan väheksyä. Niiden kautta tehdään onnistuneita asuntokauppoja ilmaiseksi ja näin sivustot auttavat osaltaan pitämään asunnonmyynnin kokonaiskustannukset matalampana.

Sosiaalinen media tuo lisää tehoa markkinointiin

Yksi ilmainen vaihtoehto markkinointikanavaksi on sosiaalisen media. Hyödynnä sosiaalisen median suosituimpia ja ilmaisia vaihtoehtoja muun muassa Facebookia, Twitteriä, Instagramia ja Google Plussaa. Sosiaalisessa mediassa ja esimerkiksi Facebookissa ”sana kiirii” nopeasti, kun Facebook-kaverisi tykkäävät ilmoituksestasi, tilastasi ja kommentoivat ilmoitusta. Tällöin ilmoituksen saattaa nähdä myös henkilö, joka ei ole kaveripiirissäsi.

Facebook

facebookJaa oma asuntoilmoituksesi julkisena omassa uutisvirrassasi ja pyydä kavereitasi jakamaan ilmoitusta eteenpäin. Näin tavoitat huomaamatta kymmeniä tuhansia silmäpareja, sillä postauksesi näkyy kaikille. Jos asuntoilmoituksesi sivulla on Facebookin “tykkää” nappi, niin tykkää ilmoituksesta itse sekä pyydä ystäviäsi tykkäämään ilmoituksesta myös. Tämä parantaa ilmoituksen näkyvyyttä Facebookissa sekä Googlen hakutuloksissa.

Twitter

twitterSuomessa hitaasti kasvava sosiaalisen median palvelu, mutta maailmalla suosittu, Twitter voi olla oiva lisä mainoksen näkyvyyden kasvattamisessa. Jos olet aktiivinen “twiittaaja” ja sinulla on paljon seuraajia, voi olla järkevää, että ilmoitat myyväsi asuntoasi myös Twitterissä. Jos sinulla ei ole olemassa olevaa Twitter-tiliä, etkä ole käyttänyt palvelua, ei tilin avaamisesta ole kuitenkaan hyötyä. Tarvitset seuraajia, jotta viestisi tavoittaa henkilöitä.

Instagram ja Pinterest

inst-pinKyseiset palvelut ovat sosiaalisia kuvanjakopalveluita. Jos sinulla on taiteellista silmää ja olet kiinnostunut valokuvauksesta, lisää tyylikkäitä kuvia myös näihin palveluihin. Jokainen lisäsilmäpari lisää mahdollisuuksiasi saada asuntosi myytyä. Palveluita koskee kuitenkin sama sääntö kuin Twitteriä. Jos et ole kiinnostunut valokuvauksesta ja et ole palveluiden aktiivinen käyttäjä, älä suotta vaivaa itseäsi.

Google Plus

googleJos sinulla on jo Google+ -profiili, lisää ehdottomasti asuntosi myynti-ilmoitus Google Plussaan ja toimi samoin kuin Facebookissa. Jaa ja tykkää ilmoituksestasi. Google plussan hyvä puoli on myös se, että mitä tykätympi tai kommentoidumpi ilmoituksesi on, sitä paremmin ilmoitus voi näkyä myös Googlen hakutuloksissa.

Muut sosiaalisen median palvelut

Sosiaalista mediaa ovat keskustelufoorumit, Youtube jne jne. Muista, että jos olet aktiivinen jossain verkkoyhteisössä, voit hyvän maun muistaen kertoa myös tämän yhteisön jäsenille, että olet myymässä asuntoasi. Älä kuitenkaan ”spämmää” yhteisön jäseniä. Jos kuulut esimerkiksi laihduttajien kalorilaskuri.fi  palveluun, ei palvelun luonteeseen kuulu, että huudat kaikille ilmoittamastasi asunnosta. Voit kuitenkin jonkun kommentin tai päivityksen yhteydessä aiheeseen liittyen mainita asuntosi olevan myynnissä. Esimerkiksi “tänään ei pala kaloreita, sillä päivä menee asuntoilmoituksen laatimisen parissa. Mitä mieltä olette ilmoituksestani?”

Maksulliset verkkopalvelut: Etuovi ja Oikotie

Asuntoilmoitus

Internetistä löytyy myös maksullisia asunnon myyntipalveluita, joita myös kiinteistövälitysliikkeet käyttävät. Suosituimpia näistä ovat Etuovi.com ja Oikotie.fi, joihin oman asunnonmyynti-ilmoituksen jättäminen maksaa, mutta sivuilla kävijöitä on varmasti enemmän, sillä suurin osa suomalaisista tuntee nämä palvelut.

Oikotie osti syksyllä 2015 jokakoti.fi palvelun. Kauppa vähentää tarjontaa ja kilpailua Suomen asuntovälitysmarkkinoilla, sillä jokakoti.fi palvelu todennäköisesti yhdistetään tulevaisuudessa oikotien palveluihin.

Palveluiden hinnat:

 • Etuovi.com: Alma Median Etuovi.com -palvelussa mainostaminen maksaa 149 euroa kokonaisuudessaan.
 • Oikotie.fi: Sanoma News Oy:n Oikotie.fi –palvelun hinta on 149 euroa kuukaudelta.

Maksullisten palveluiden hyödyt verrattuna ilmaisiin palveluihin ovat kontaktien määrä ja laatu. Etuovi.com ja Oikotie.fi ovat isojen toimijoiden palveluja ja brändiltään tunnettuja, joiden sivuille asunnonostaja eksyy useimmiten.

Palveluissa ilmoittamisen kustannus on halpa verrattuna myytävään kohteeseen.

Palveluissa ilmoittamisen kustannus on halpa verrattuna myytävään kohteeseen. Jos asuntosi hinta on esimerkiksi 200 000 euroa, ei viidensadan markkinointikustannus ole kriittinen. Loppujen lopuksi sinulle on tärkeintä saada asunto myytyä.

Suosittelemme taktiikaksi kuitenkin aloittamista yhdessä palvelussa. Miksi maksaisit kaikissa palvelussa ilmoittelusta jos yksikin palvelu riittäisi? Jos näyttää siltä, että asunto ei kerää tarpeeksi kiinnosta lisää vasta tämän jälkeen asuntosi muihin palveluihin. Muista myös, että muihin palveluihin laajentaminen ei todellisuudessa moninkertaista ilmoituksesi kohderyhmää, sillä moni asunnonetsijä tutkii aina nämä kaikki kolme palvelua. Asunnon etsijä löytää siis ilmoituksesi hyvin todennäköisesti jo ensimmäisestä palvelusta eikä näin ollen lisäpalveluista ole enää hyötyä.

Lehtimainoskin elää yhä

Myös perinteinen myynti-ilmoitus esimerkiksi paikallislehdessä voi tukea myyntiä. Mainoksen koko jää kuitenkin varsin usein kustannussyistä pieneksi ja mainos on käytännössä vain pieni muutaman rivin ilmoitus, joka ohjaa esimerkiksi katsomaan kohdetta tarkemmin internetistä. Lisäksi mainos tavoittaa vain pienen joukon ihmisiä ja vielä pienemmän joukon potentiaalisia asiakkaita.

Asunnon markkinointi summattuna

 • Tee myyvä, houkutteleva ja näyttävä ilmoitus. Huolehdi, että sisältösi on houkuttelevaa ja teksti on oikoluettu.
 • Lisää aina kuvia ja asunnon pohjapiirustus mukaan asuntoilmoitukseen.
 • Ilmoita asunto ilmaisiin palveluihin. Harkitse kuitenkin tarkkaan, onko palvelu mielestäsi luotettava ja oikea paikka asuntosi ilmoitukselle.
 • Markkinoi asuntoasi Facebookissa ja muissa sosiaalisissa medioissa ja linkitä näistä asunnon myynti-ilmoitukseen.
 • Ilmoita asuntosi yhteen maksulliseen asunnonmyyntipalveluun.
 • Seuraa kiinnostusta ja tarvittaessa lisää myynti-ilmoitus kaikkiin kolmeen maksulliseen palveluun.
 • Riippuen sijainnistasi ja asuinpaikkasi dynamiikasta harkitse myös ilmoittamista paikallislehdissä, ilmaisjakeluissa tai kauppojen yms. tahojen ilmoitustauluilla.

Myynti-ilmoituksen on oltava myyvä ja sen on innostettava potentiaalinen asiakas tutustumaan myytävään kohteeseen tarkemmin.

Asunnon esittely

4. Asuntoesittelyt

 Tulosta näytille ja tarvittaessa jaettavaksi ainakin isännöitsijätodistus sekä muita oleellisia asiapapereita.

Kun myynti-ilmoitus on valmis ja olet valinnut ilmoituksellesi sopivat mediat, lisää ilmoitukseen milloin ja miten asuntoasi esitellään. Hyvä lähtökohta voisi olla, että pitäisit aluksi niin sanotun ensiesittelyn ja sen jälkeen esittelet sopimuksen mukaan silloin kuin sinulle ja asiakkaalle se sopii. Ensiesittelyllä saat mahdollisesti massaa liikkeelle katsomaan asuntoasi myynnin alkuvaiheessa. Sen jälkeen on hyvä näyttää asuntoasi tarpeen mukaan, mikäli asunto ei mennyt vielä ensiesittelyn jälkeen.

Valmistaudu esittelyyn

Itse asuntoesittelyyn valmistautuminen on tärkeää. Siivoa asuntosi siistiksi, niin annat hyvän ensivaikutelman. Puhdas ja raikas koti tuo lisäviihtyvyyttä asuntoon. Voit jopa hieman ”stailata asuntoasi” tekstiileillä esimerkiksi verhoilla, koristetyynyillä ja -tavaroilla. Karsi kuitenkin asuntoasi liiasta tavarasta. Avara asunto tuo tilan tuntua. Korosta kotisi parhaita puolia. Muista siistiä myös asuntosi piha-alue ja mikäli aikaa riittää, siisti myös varastotilat esittelykuntoon. Hyvässä järjestyksessä oleva varastotila luo tilan tunnetta varastoon ja saattaa tehdä vaikutuksen ostajaan, joka arvostaa hyviä varastotiloja.

Yksinkertainen on kaunista. Muista, että olet myymässä asuntoasi. Monesti sinulle rakkaat persoonalliset esineet eivät välttämättä miellytä ostajan silmää. Pyri siis hieman yksinkertaistamaan asunnon sisustusta näyttöä varten. Poista “mielenkiintoiset” tai “omituiset” koriste-esineet, perhepotretit ja osa asuntoon kerääntyneestä sisustusrekvisiitasta. Edelleenkin, vaikka nämä esineet ovat sinulle rakkaita, voivat ne vieraannuttaa ostajaa asunnosta. Asunnon pitää olla ostajalle kutsuva. Siistimisen lisäksi esimerkiksi viherkasvien avulla asunnosta saa raikkaamman ja kutsuvamman.

Varaa esittelyä varten riittävästi aikaa, jotta ehdit esitellä kotiasi rauhassa ilman kiireen tunnetta. Kaikki asiakkaat eivät tule välttämättä samaan aikaan, joten riittävän pitkä esittelyaika tuo joustavuutta esittelyyn ja varmistaa mahdollisimman monen asiakkaan pääsemisen paikalle. Moni asiakas saattaa käydä katsomassa samalla kertaa muitakin asuntoja.

Ole vastassa ostajaehdokkaita ja toivota tervetulleeksi. Muista olla iloinen ja ystävällinen. Tulosta näytille ja tarvittaessa jaettavaksi ainakin isännöitsijätodistus sekä muita oleellisia asiapapereita. Papereista kannattaa myös ottaa riittävä määrä kopioita ostajaehdokkaille jaettaviksi, jolloin he voivat tutkailla niitä kotona päätöstä miettiessään. Älä unohda ostotarjouslomakkeita, sillä asuntosi saattaa mennä heti ensiesittelyssä.

Varaudu ostajien esittämiin kysymyksiin. Vastaa avoimesti ja rehellisesti. Muista esitellä asuntosi lisäksi myös mahdolliset muut tilat, kuten varasto ja autotalli. Mikäli haluat pitää asuntosi siistinä, niin varaa kenkäsuojia esittelyä varten. Jotkut asiakkaat ovat tottuneet kävelemään asuntoesittelyissä kengät jalassa, vaikka eivät ehkä sitä kotona tekisikään. Ota vastaan ostotarjouksia.

Pelottaako? Jos asunnon esittely pelottaa tai tuntuu vieraalta käy rohkeasti kiinteistövälittäjien asuntonäytöissä. Tutki miten he myyvät asuntoa: Mitä kysymyksiä välittäjille esitetään, mitä välittäjä vastaa, miten välittäjä toimii esittelyssä? Tee muistiinpanoja. Muutaman näytön, hyvien muistiinpanojen asunnon esittely sujuu varmasti hyvin. Muista myös, että jos et tiedä jotain selvitä asia. Älä kiemurtele tai valehtele näytössä vaan totea suoraan, että et ole asiasta varma, joten selvität asian. Tulosta näytille ja tarvittaessa jaettavaksi ainakin isännöitsijätodistus sekä muita oleellisia asiapapereita.

Asuntokauppa

5. Kaupat tuli

myynti-ilmoitus

Ostotarjouksen saatuasi on syytä tutustua tarjoukseen tarkasti. Varmista, että ostohinta ja mahdolliset muut ostotarjoukseen kirjatut ehdot ovat sinulle sopivat. Mikäli näin, niin onneksi olkoon! Kaupat tuli ja sait asunnostasi haluamasi hinnan onnistuneen asuntoesittelyn päätteeksi.

Nauti tästä hetkestä. Teit tämän ihan itse.

Tee kauppakirja huolella

Työt eivät kuitenkaan vielä loppuneet tähän, mutta olet jo loppusuoralla. Laadi asunnon kauppakirja sellaisen kauppakirjapohjan perusteella, jossa on otettu huomioon kaikki mahdolliset seikat. Kirjaa kauppakirjaan kaikki asunnon puutteet ja viat, niin myöhemmin voidaan osoittaa, että ostaja on niistä tiennyt kaupanteon yhteydessä. Kysy tarvittaessa apua esimerkiksi pankkisi lainopilliselta osastolta tai lakimieheltä asianajotoimistosta, jotka voivat auttaa sinua tai tehdä kauppakirjan puolestasi korvausta vastaan.

Järjestä kaupanteko

Sovi ostajan ja pankin kanssa aika kaupantekoa varten, mikäli on tarvetta tehdä kauppa pankissa. Monesti asunnon osakekirja on pankissa, jos myyjällä on asuntolainaa asunnosta jäljellä. Varaa aika pankkiin ajoissa toivomanne kauppa-ajan varmistamiseksi. Huolehdi, että kaikki on kauppoja varten valmiina ja mahdolliset valtakirjat, luvat ja suostumukset ovat mukana kaupantekotilaisuudessa ja kaupat voi siltä osin toteutua. Varmista, että ostajalla on rahat varattuna kauppahinnan tai sen osan maksamiseen, jos kyseessä on ns. alkukauppa.

Allekirjoita kauppakirja, mutta luovuta asuntosi osakekirja uudelle omistajalle vasta sen jälkeen, kun hän on maksanut kauppahinnan kokonaan. Kun koko kauppahinta on maksettu, tehdään osakekirjaan merkintä omistuksen siirrosta.

Nauti tästä hetkestä. Teit tämän ihan itse!

6. Muuta huomioon otettavaa

Huolehdi tarvittavista veroista

Kaupanteon yhteydessä tai viimeistään kahden kuukauden kuluessa, on ostajan maksettava varainsiirtovero ja ilmoitettava siitä verottajalle. Asunto-osakkeen kaupassa varainsiirtoveron määrä on 2 prosenttia. Lue lisää varainsiirtoverosta Ovikoodin aakkosista.

Varainsiirtoveron maksamisen jälkeen toimitetaan selvitys maksusta ja kopio kauppakirjasta isännöitsijälle. Tämän jälkeen merkitään asunnon ostaja omistajaksi asunto-osakeyhtiön osakeluetteloon.

Oman kodin myynnin yhteydessä saatu luovutusvoitto on verovapaata, jos olet asunut asunnossa itse ennen myyntiä yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta. Jos edellä mainittu ehto ei täyty, myös myyjälle saattaa tulla asuntokaupasta veroseuraamuksia. Mikäli olet saanut myynnin yhteydessä luovutusvoittoa, sinun on maksettava veroa. Asunnon myynnistä saatu voitto on veronalaista pääomatuloa, josta pitää maksaa veroa 30 prosenttia tai 32 prosenttia pääomatulojen yhteismäärän ollessa kalenterivuotena yli 50000 euroa.

Siivoa ja luovuta

Asuntokaupat on tehty ja on aika muuttaa pois rakkaasta kodista uuteen asuntoon. Olet hoitanut asunnon myynnin tähän asti tyylillä, joten tee se tyylillä loppuun asti. Kun muutat, siivoa asuntosi hyvin. Uuden omistajan on mukava muuttaa siistiin kotiin, vaikka yleensä uusi omistaja haluaa siivota itse kaiken ennen muuttokuorman saapumista.

7. On toinenkin vaihtoehto

Vaikka lähes jokainen ihminen pystyy myymään halutessaan asuntonsa itse, ei asunnon myynti itse ole aina mahdollista tai järkevää. Myyminen vaatii aina aikaa ja paneutumista sekä hieman rohkeutta.

Jos myynti epäilyttää käänny kiinteistövälittäjän puoleen.

Vaikka kiinteistövälittäjä ottaakin siivun kauppahinnasta, niin välittäjä poistaa lähes kaiken stressin ja työn sekä vastaa monista lain velvoitteista Väittäjä voi monesti saada paremman hinnan asunnostasi.osaltaan. Mieti siis kumpi on sinulle arvokkaampaa: säästetty raha vai säästetty aika ja stressi. Välittäjä voi monesti laajemman kontaktiverkostonsa avulla saada myös paremman kauppahinnan asunnostasi. Näin lopulta välittäjän avulla myyminen voi olla tehokkaampaa säästetyn ajan vuoksi sekä turvallisempaa sillä välittäjä vastaa monista laissa määritellyistä velvotteista.

Lue oppaamme asunnon myymisestä kiinteistövälittäjän avulla täältä.

Välittäjän valitseminen

Ovikoodi auttaa sinua löytämään parhaan välittäjän itsellesi. Voit tilata meiltä maksutta asuntosi hinta-arvion. Välitämme hinta-arviopyynnön vain yhdelle alueesi hyvin tuntevalle kiinteistövälittäjälle, joka ottaa yhteyttä ja sopii tapaamisesta hinta-arvion tekemiseksi. Hinta-arvio ei sido sinua mitenkään mutta saat luotettavan kuvan siitä mikä on asuntosi arvo.

Jokainen Ovikoodin suosittelema välittäjä on tiimimme verifioima. Olemme keskustelleet ja kartoittaneet kaikki palvelussamme mukana olevat välittäjät sekä heiden tekemänsä tutkinnot. Voit siis luottaa siihen, että välittäjä on ammattilainen ja osaa asiansa.

Tilaa asunnon hinta-arvio alla olevasta linkistä.